Guttorm Guttormsgaard, norsk billedkunstner. Elev av Finn Faaborg og Chrix DahlStatens håndverks- og kunstindustriskole og av Niels Lergaard på Kunstakademiet i København. Hans landskaps- og figurraderinger viser en fin følelse for de grafiske verdier. Han underviste i tegning ved Arkitekthøgskolen i Oslo 1967–73, var professor for grafikklinjen ved Statens Kunstakademi fra 1980, og rektor 1983–84.

Han har utført en rekke offentlige utsmykninger: figurer på glasurmalt teglstensfasade til Oslo Spektrum (1988–94), labyrint og lysbasseng ved Universitetsplassen i Tromsø (1989–91), elektronisk veggfrise til den norske paviljongen på Verdensutstillingen i Sevilla (1991), portal i glasert murstein til Ål kulturhus (1993), figurer i rustfritt stål og granittgulv ved juridisk fakultet, Universitetet i Bergen (1994), 75 blyglassvinduer til Ernæringsinstituttet på Blindern (1995), teglstensfasade til Studentsamskipnadens idrettsbygg, Universitetet i Oslo (1996) og glassmaleri i fondvegg til Vardåsen skole, Asker (1996). Har også utført en rekke bokillustrasjoner, og mottok 1. pris for sin design til Halldis Moren Vesaas' Mine dikt, i Leipzig 1991. Guttormsgaard vant Bokkunstprisen i 2017.

Guttormsgaard har hele livet samlet på ulike objekter. Mange av disse gjenstandene som består av håndlagde gjenstander, kunstverk og hverdagsobjekter er nå inkludert i en samling på over 20 000 objekter som presenteres i et ombygd meieri på Blaker i Akershus. Her finnes alt fra steinalderpiler, avisutklipp, fotografier, trykkeribokstaver, tepper, plakater, bøker og trefigurer. Guttormsgaard har prioritert gjenstander laget av kunstnere som befant seg i sårbare posisjoner og ytterkanten av kunstnerfellesskapet, blant annet Bendik Riis, Lars Hertervig og Mathias Stoltenberg, og fra minoritetsgrupper som tatere, inuitter, nomader og samer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.