Julius Middelthun, født i Kongsberg, norsk billedhugger. Han gikk i gullsmedlære i Oslo fra 1836, kom i 1840 til Kunstakademiet i København, blant annet som elev av Herman V. Bissen. Middelthun studerte i Roma i 1851–60, og modellerte her dåpsengelen til Trefoldighetskirken i Oslo, hugd i marmor under et nytt Roma-opphold i 1865. Etter et par år hjemme, da han blant annet modellerte Wergelands og Welhavens byster til Studentersamfundet (1863), slo han seg igjen ned i København og tok først i 1869 fast bopel i Oslo, hvor han var lærer ved Tegneskolen til sin død.

Hans produksjon består vesentlig av portrettbyster. Noen av dem, som Welhaven-bysten, er i sin klassisistiske formklarhet blant de fineste menneskeskildringer i norsk skulptur. Foruten et terrakottaeksemplar av denne (1867) eier Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo byster blant annet av Johan Herman Wessel (1865), Ole Jacob Broch (1869), Jacob Aall (1871) og Anton Martin Schweigaard (1870–72) samt et relieff med nasjonalromantisk emne: Orvarodds budskap (1864).

Av offentlige monumenter i bronse utførte han bysten av Halfdan Kjerulf (1874) og statuen av Schweigaard (1874–83) i Oslo, den siste et hovedverk i norsk monumentalskulptur, og en Schweigaardbyste i Kragerø (1885). Han var klassisismens betydeligste norske billedhugger og var en dyktig og inspirerende lærer.

Andre leksikon

Anbefalt litteratur

  • Gran, Henning: Billedhuggeren Julius Middelthun og hans samtid, 1946, Finn boken

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 5 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Skulptur og mosaikk i nyere tid

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.