Arkitektstudentenes broderskab

Arkitektstudentenes broderskab er arkitektstudentenes linjeforening ved NTNU, tidligere NTH.

Faktaboks

også kjent som:

Sancti Arnoldi Broder Skab

Foreningen ble stiftet i 1913 som Sancti Arnoldi Broder Skab , med Henry Røsoch som en av stif­terne. Foreningen var preget av gammelmodige ritualer. Lederen hadde tittelen Dominus, arkivaren Arkivirvarius, skriveren Skriffuer. En egen skrifttype, Broder­skabsskriften (en frakturskrift), ble brukt på Broderskabets bekjentgjør­elser. Valg av Dominus skjedde ved steving. Ny­opptak skjedde etter prøve (Proef­fuel­ser) av novisene (de nye studentene), og Brød­re­ne/Systre­ne fikk så navn.

Broder­ska­bet arran­gerte dessuten foredrags­aftener med arkitekturemner, og had­de et kor – Høikoret – med kom­posi­sjoner av Per Hjort Al­bertsen og Bod­var Schjelde­rup.

I begynnelsen av 1970-årene fant Broder­skabet at stu­dent­revolusjonen preget studentmiljøet såvidt sterkt at det fant å måtte gå i dvale, og slik har situasjonen forblitt. Noe senere ble det riktignok gjort et forsøk med å erstatte Broderskabet med ALF (Arkitektstudentenes linjeforening), men det ble ingen suksess og forsøket svant hen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg