Oslo Sentralstasjon

Perrongene ved Oslo sentralstasjon.
Oslo sentralstasjon

Oslo Sentralstasjon, jernbaneanlegg i Oslo med tunnel under byen som forbinder den østlige og vestlige del av Norges jernbanenett, skiftestasjon med godsterminaler og driftsbanegård, og stasjonsbygning.

I 1946 vant John Engh og Per Qvam en arkitektkonkurranse om nytt stasjonsanlegg til erstatning for den gamle Østbanestasjonen. Vinnerprosjektet, som hadde atskillig likhet med Stazione Termini i Roma, hadde en stor skiveblokk mot Jernbanetorget og forutsatte riving av Østbanebygningen, noe som senere, grunnet bevaringsinteresser, ikke lot seg gjennomføre. Planene ble omarbeidet en rekke ganger, og det endelige resultatet, med Østbanebygningen som en del av komplekset, ligger langt unna de opprinnelige planene. Første del av anlegget med perronger, fordelingshall, kontorer og den 3,6 km lange dobbeltsporede tunnelen med Nationaltheatret stasjon, var ferdig 1980. Annen del, med sentralhall og publikumsfunksjoner, ble tatt i bruk 1986. Etter åpningen av annet byggetrinn ble jernbaneaktiviteten på Østbanen gradvis trappet ned. Tredje byggetrinn består av en forlengelse av Østbanehallen og et nytt tverrstilt glassbygg (fordelingshall) mot sporene 14–19. Det omfattet også et nytt inngangsparti mot sjøsiden, som ble åpnet 1990. Deler av det nye glassbygget ble revet i forbindelse med byggingen av ny flytogterminal (ark. NSBs arkitektkontor/ Linje arkitekter as) med inngang fra sjøsiden; tatt i bruk samtidig som Gardermoen flyplass åpnet høsten 1998. Samme år åpnet også en ny inngang mot nord, med gangforbindelse til bussterminalen i Galleri Oslo og innendørs overgang til T-banen.

Stasjonsbygningen til den tidligere Oslo Østbanestasjon er bevart og omdannet til butikksenter (Østbanehallen). Den eldste delen (1854), bygd for Hovedbanen etter tegninger av Wilhelm von Hanno og Heinrich Ernst Schirmer, ble senere inkorporert i Østbanebygningen. En bevart del av denne er synlig mot Sentralstasjonen, resten ble revet og erstattet av Østbanestasjonsbygningen, tegnet av Georg Andreas Bull (1882).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg