Tidsskriftet Bonytt har siden 1941 vært en viktig formidler av norsk kultur innenfor fagfeltene design, kunsthåndverk og interiørarkitektur.

Bonytt ble etablert i 1941 av interiørarkitekt Arne Remlov og forretningsmann Per Tannum. Hensikten med Bonytt var å øke interessen for hjeminnredning og brukskunst – både blant fagfolk og det brede lag. Alt fra starten presenterte tidsskriftet rikelig med illustrerte fagartikler med fokus på god smak og funksjonalitet. På tross av vanskelige kår under okkupasjonsårene (1940–45) opprettholdt man utgivelsene. Båndene mellom Bonytt og Foreningen Brukskunst var sterke, og i 1947 ble tidsskriftets offisielle navn «Bonytt, tidsskrift for arkitektur, boliginnredning, kunst og brukskunst – organ for Landsforeningen Norsk Brukskunst.» 

I løpet av kort tid ble Bonytt et viktig kunstpolitisk propagandaorgan. Flere av Foreningen Brukskunst medlemmer var skribenter for tidsskriftet. Jens von der Lippe, Arne Lindaas, Knut Greve, Liv Schjødt og Ferdinand Aars var noen i en rekke som i lang tid skrev informative og kritiske innlegg og artikler.

Tidsskriftets hovedanliggende var det norske brukskunstnermiljøet. Men man hadde også tett samarbeide med danske og svenske brukskunstnere som skrev artikler og anmeldelser for Bonytt. Likeså skrev norske brukskunstnere for det svenske tidsskriftet «Form» og danske «Dansk Kunsthaandværk» som begge hadde røtter i tilsvarende organisasjoner som Brukskunst. Resultatet var nære organisatoriske bånd som ble knyttet mellom de tre skandinaviske land. 

1968 forandret Bonytt navn til Nye Bonytt, og profilen ble forandret. Artiklene dreide seg mer mot innredningsproblemer og antall sider med fargetrykk ble utvidet for å konkurrere med tilsvarende utenlandske interiørmagasiner. I tillegg ble faginnholdet mer popularisert. I tiden rundt 1971 opphørte Nye Bonytt med å være offisielt organ for Landsforeningen Norsk Brukskunst, og i 1983 byttet man navn tilbake til Bonytt. 

Etter omorganiseringer, omlegninger, eier- og navneskifter, sist i 1990 da de to bladene Bonytt og Hjem & Fritid gikk sammen til Bonytt/Hjem & Fritid, er navnet igjen kun Bonytt, det eies av Egmont Publishing AS, utkommer med 14 hefter i året, og er Norges største i sin sjanger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.