Bonytt

Bonytt. Nummer 1, 1941.

Tidsskrift
Av /Mats Linder.
Bonytt nr. 14/2020

Artikkelstart

Bonytt er et norsk tidsskrift som siden 1941 har vært en viktig formidler av norsk kultur innenfor fagfeltene design, kunsthåndverk og interiørarkitektur. Bonytt eies av Egmont Publishing AS, utkommer med 14 hefter i året, og er Norges største i sin sjanger.

Oppstart under andre verdenskrig

Bonytt ble etablert i 1941 av interiørarkitekt Arne Remlov og forretningsmann Per Tannum. Hensikten med Bonytt var å øke interessen for boligarkitektur, hjeminnredning og brukskunst – både blant fagfolk og det brede lag. Alt fra starten presenterte tidsskriftet rikelig med illustrerte fagartikler om boligspørsmål, kunsthåndverk, møbeldesign og innredning. På tross av vanskelige kår under okkupasjonsårene (1940–1945) opprettholdt man utgivelsene. Etter krigen bidro tidsskriftet til folkeopplysning om god kvalitet og funksjonalitet i boligutforming og kunsthåndverk i en tid med knapphet på varer og ressurser i landet.

Båndene mellom Bonytt og Foreningen Brukskunst var sterke, og i 1947 ble tidsskriftets offisielle navn «Bonytt, tidsskrift for arkitektur, boliginnredning, kunst og brukskunst – organ for Landsforeningen Norsk Brukskunst.»

Både kunstfaglig og arkitekturfaglig tidsskrift

I løpet av kort tid ble Bonytt et viktig kunstpolitisk propagandaorgan. Flere av Foreningen Brukskunsts medlemmer var skribenter for tidsskriftet. Jens von der Lippe, Arne Lindaas, Knut Greve, Liv Schjødt og Ferdinand Aars var en del av en rekke personer som i lang tid skrev informative og kritiske innlegg og artikler.

De første årene etter krigen var arkitekter og interørarkitekter jevnlig bidragsytere til stoff. Blant dem var Bernt Heiberg, Frode Rinnan, Odd Brochmann, Birger Dahl, Aage Schou med flere. Artikler om boligspørsmål ble fremtredende i tidsskriftet i under gjenoppbyggingen av landet etter krigen.

Organisatoriske bånd med de nordiske land

Tidsskriftets hovedanliggende var temaer om norsk brukskunst, design og arkitektur. Men man hadde også tett samarbeide med danske og svenske brukskunstnere som skrev artikler og anmeldelser for Bonytt. Likeså skrev norske brukskunstnere for det svenske tidsskriftet «Form» og danske «Dansk Kunsthaandværk», som begge hadde røtter i tilsvarende organisasjoner som Brukskunst. Resultatet var nære organisatoriske bånd som ble knyttet mellom de tre skandinaviske land.

Navnebytte

I 1968 forandret Bonytt navn til Nye Bonytt, og profilen ble forandret. Artiklene dreide seg mer mot innredning og interiørprodukter, og antall sider med fargetrykk ble utvidet for å konkurrere med tilsvarende utenlandske interiørmagasiner. I tillegg ble faginnholdet mer popularisert. I tiden rundt 1971 opphørte Nye Bonytt med å være offisielt organ for Landsforeningen Norsk Brukskunst, og i 1983 byttet man navn tilbake til Bonytt.

Eierskifter og omorganiseringer

Etter omorganiseringer, omlegninger, eier- og navneskifter, sist i 1990 da de to bladene Bonytt og Hjem & Fritid gikk sammen til Bonytt/Hjem & Fritid, er navnet igjen kun Bonytt. Det eies av Egmont Publishing AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Mats Linder

Denne artikkelen er feilplassert.

skrev Ellen S. Klingenberg

Siden Bonytt behandler både design og interiørarkitektur har jeg ingen sterke synspunkter på hvilket fagområde det sorterer under i snl. Hvis Mats ønsker det under design, er det helt greit. Han har dessuten større tilgang på kildemateriale om bladet enn jeg har.

svarte Guro Djupvik

Hei, Ellen.
Kommentaren til Mats er av eldre dato, så nå ligger denne riktig plassert.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

skrev Mats Linder

Ser at denne setningen:

"Det eies av Egmont Publishing AS, utkommer med 14 hefter i året, og er Norges største i sin sjanger."

Opprinnelig er fra siste avsnittet, og nå er i innledningen, uten at den er blitt fjernet i siste avsnittet.

skrev Ellen S. Klingenberg

Takk for retting.
Guro: Jeg tror forøvrig at artikkelen om Bonytt bør sortere under Mats, ikke under meg. Han har større kunnskap om produktmarkedet og sitter på et stort Bonytt-arkiv.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg