Økern

Økern er et industri- og boligstrøk i Oslo som utgjør søndre del av bydelen Bjerke. Det ligger øst for Ring 3 (Store Ringvei). Navnet er særlig brukt om kommunikasjonssenteret der Store Ringvei møter Østre Aker vei og T-banesenteret. Med åpningen av Lørenbanen har Økern T-banestasjon forbindelse både til T-baneringen, sentrum og Grorudbanen.

Området var preget av jordbruk til langt inn på 1900-tallet. Det kom småhusbebyggelse i nord (Risløkka) fra 1910–1915 og fremover. Særlig stor utbygging har det vært etter andre verdenskrig. Det er boligblokker i nord og næringsvirksomhet langs Ring 3 og sør for Grorudbanen.

Ved Økern stasjon på Grorudbanen ble det bygd et stort forretningssenter, innviet i 1969 med en 18 etasjer og 66 m høy kontorblokk. På grunn av anleggsvirksomheten i området ble adgangen til senteret etter hvert vanskelig, og flere institusjoner og butikker flyttet ut. Siden 2015 har senteret stått tomt, og det foreligger omfattende planer for videre utbygging i området.

Nord for senteret ligger Økern torg, som tidligere var engrostorg for omsetning av frukt og grønnsaker i Oslo, med Gartnerhallens torghall for omsetning av blomster og grønt og hall for skinnauksjoner. Hele anlegget ble revet i 2018 og store deler av virksomheten flyttet til Ullensaker. Området er (2020) planlagt utbygd med inntil 1000 boliger samt omsorgsbygg, barnehage og ungdomsskole.

Økern næringspark ligger i hovedsak på sørsiden av Østre Aker vei. Her er blant annet NAVs hjelpemiddelsentral, Teknologisk Institutt og Kuben yrkesarena.

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn; norrønt Eykrin, av trenavnet eik og vin, som betyr 'naturlig eng'.

Historie

Økern gård tilhørte på 1200-tallet lendmannen Audun Hugleiksson Hestakorn, som overdro den til Hallvardskirken, og senere blant annet forlenet til Jens Bjelke. Gården ble oppstykket i mindre bruk på 1800-tallet. Området var preget av jordbruk til langt inn på 1900-tallet. Gammel industri var bergverk, sandtak og teglverk. Fra rundt 1910 vokste det frem en forstadsgrend med villaer, men den store utparselleringen til byggetomter kom først etter at kommunen overtok gården med gjenværende jordvei 1938.

Kart

Økern
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg