Studenterlunden

Studenterlunden er et parkanlegg i Oslo sentrum som ligger mellom Karl Johans gate, Roald Amundsens gate, Stortingsgata og Munkedamsveien.

Området var opprinnelig en del av eiendommen Ruseløkka. Den ble innkjøpt av staten i 1837 og utlagt til park i tilknytning til de nye universitetsbygningene. Anlegget ble innviet under det norsk-svenske studentmøtet i juni 1852, og innlemmet i Christiania kommune ved byutvidelsen i 1859. Parken inneholder Nationaltheatrets bygning fra 1899 og en musikkpaviljong.

Statuer

Foran Nationaltheatrets hovedinngang står Stephan Sindings statuer av Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, som ble avduket på teaterets åpningsdag 1. september 1899. Mellom Nationaltheatret og Karl Johans gate står Dyre Vaas statue av Ludvig Holberg med sine komediefigurer Henrik og Pernille, og utenfor sceneinngangen står Nina Sundbyes statue av Per Aabel. Ved musikkpaviljongen står teaterets mangeårige kapellmester Johan Halvorsen, portrettert av Per Ung. Også statuen av skuespillerinnen Johanne Dybwad i parkens nordvestre hjørne mot Nationaltheatret stasjon er av Per Ung. Statuen ble reist i 1962, og i 1989 fikk denne delen av parken navnet Johanne Dybwads plass, som også er Nationaltheatrets adresse.

Parkanlegget mellom Roald Amundsens gate og Stortingsbygningen, som ofte også kalles Studenterlunden, heter Eidsvolls plass.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Studenterlunden
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg