Silderøkermuseet i Hasle.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hasle er en havneby på Bornholm i Danmark, på vestkysten 10 kilometer nord for Rønne. Byen hadde 1634 innbyggere i 2022.

Havnebyen og turiststedet har krokete gater med mange små og fotogene hus. Hasle kirke er opprinnelig fra 1100-tallet, med tårn i sen-gotisk stil fra slutten av 1400-tallet.

Området var tidligere kjent for råstoffutnyttelse (granitt og leire); den tradisjonsrike Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik ble nedlagt i 1995. Rubinsøen er en kunstig anlagt sjø som i perioden 1942–1948 ble skapt ved utgravingen av over 30 000 tonn brunkull.

Nærheten til Rønne har alltid lagt begrensinger på næringsliv og havn, men nærliggende badestrender har gitt grunnlag for turisme. Havnen har utviklet seg til et rekreativt område med blant annet muligheter for isbading. Et gammelt silderøykeri ble i 1991 innrettet som museum, butikk og restaurant for denne bornholmske spesialiteten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg