Forus

Artikkelstart

Forus er et næringsområde i bydel Hinna i Stavanger kommune, Rogaland, ti kilometer sør for bysenteret, fem kilometer nord for Sandnes sentrum; Forus-området strekker seg inn også i Sandnes og Sola kommuner.

Forus har omfattende næringsområder i tilknytning til E39 og jernbanen, som går gjennom området. Det fant sted en betydelig næringsetablering, vesentlig i 1960- og 1970-årene; denne omfatter mange store bedrifter. Viktigste industribransjer er nærings- og nytelsesmiddelindustri (Gilde Vest (se Gilde) med et av landets største slakterier), trevareindustri (større trelastbruk, ferdighusfabrikk) og verkstedindustri (maskinindustri, rørvalseverk). Området har også et stort innslag av engros- og lagerbedrifter, samt kontorvirksomhet, og fremfor alt har en rekke større oljeselskaper sine kontorer her, blant annet Equinor (tidligere Statoil). På Forus er det travbane og golfbane, og i Jåttåvågen i nord ligger SR-Bank Arena (tidligere Viking Stadion). Forus har for øvrig et større forretnings- og servicesenter.

Jærbanen, som har dobbeltspor Sandnes–Stavanger, går gjennom Forus-området, og lokaltogene mellom Egersund og Stavanger har faste stopp i Jåttåvågen (se Jåttå) og Gausel i nordre og Forus i søndre del av området.

Navnet kommer trolig av ford, 'vei over myr, vått england', og 'hus'.

Kart

Forus
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg