Forus

Forus, næringsområde i bydel Hinna i Stavanger kommune, Rogaland, ti km sør for bysenteret, fem km nord for Sandnes sentrum; Forusområdet strekker seg inn også i Sandnes og Sola kommuner.

Forus har omfattende industriområder i tilknytning til E 39 og jernbanen, som går gjennom området. Industrietableringen fant sted vesentlig i 1960- og 1970-årene og omfatter mange store bedrifter. Viktigste industrigrener er nærings- og nytelsesmiddelindustri (Gilde Vest med et av landets største slakterier), trevareindustri (større trelastbruk, ferdighusfabrikk) og verkstedindustri (maskinindustri, rørvalseverk). Stort innslag av engros- og lagerbedrifter, samt kontorvirksomhet, fremfor alt har en rekke større oljeselskaper hovedkontor her, blant annet Statoil. På Forus er det travbane og golfbane, og i Jåttåvågen i nord ligger Viking Stadion. Forus har et større forretnings- og servicesenter.

Jærbanen går gjennom Forusområdet, og lokaltogene mellom Egersund og Stavanger har faste stopp i Jåttåvågen og Gausel i nordre del av området.

Navnet kommer trolig av ford, 'vei over myr, vått england', og 'hus'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg