Forus

Forus, næringsområde i bydel Hinna i Stavanger kommune, Rogaland, ti km sør for bysenteret, fem km nord for Sandnes sentrum; Forusområdet strekker seg inn også i Sandnes og Sola kommuner.

Forus har omfattende industriområder i tilknytning til E 39 og jernbanen, som går gjennom området. Industrietableringen fant sted vesentlig i 1960- og 1970-årene og omfatter mange store bedrifter. Viktigste industrigrener er nærings- og nytelsesmiddelindustri (Gilde Vest med et av landets største slakterier), trevareindustri (større trelastbruk, ferdighusfabrikk) og verkstedindustri (maskinindustri, rørvalseverk). Stort innslag av engros- og lagerbedrifter, samt kontorvirksomhet, fremfor alt har en rekke større oljeselskaper hovedkontor her, blant annet Statoil. På Forus er det travbane og golfbane, og i Jåttåvågen i nord ligger Viking Stadion. Forus har et større forretnings- og servicesenter.

Jærbanen går gjennom Forusområdet, og lokaltogene mellom Egersund og Stavanger har faste stopp i Jåttåvågen og Gausel i nordre del av området.

Navnet kommer trolig av ford, 'vei over myr, vått england', og 'hus'.

Kart

Forus
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg