Arne Korsmo

Faktaboks

Arne Korsmo
Født
14. august 1900
Død
29. august 1968

Et av Arne Korsmos spisebestikk, designet 1949.

Korsmo Arne av /KF ※. Gjengitt med tillatelse

Villa Stenersen i Oslo, bygd for Rolf Stenersen 1937. Annen etasje har vegger mot sør utført i glassbetong, noe som skulle gi lys til Stenersens Munch-samling (på bildet delvis skjult av markiser). Villaen ble etter Stenersens død skjenket til staten til bruk som statsministerbolig, men bare en statsminister, Odvar Nordli, har bodd i huset. Villa Stenersen er nå istandsatt, åpent for publikum, og benyttes til varierte kulturformål fortrinnsvis innenfor arkitektur-, design- og estetikkfeltet.

Arne Korsmo av /Nasjonalmuseet. Gjengitt med tillatelse

Grete og Arne Korsmo fotografert i parets enebolig på Vettakollen i Oslo. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Arne Korsmo av /Gyldendal Norsk Forlag ※. Gjengitt med tillatelse

Arne Korsmo var en norsk arkitekt og en av den norske funksjonalismens frontfigurer.

Bakgrunn

Korsmo ble født i Oslo, og var sønn av biologen Emil Korsmo. Han tok eksamen ved Norges tekniske høgskole i 1926. Etter praksisår og studiereiser som brakte ham i kontakt med blant andre Le Corbusier og Louis Kahn, drev han egen praksis fra 1929 i Oslo.

Virksomhet

Flere av villaene hans ble tegnet og oppført i årene frem til 1935, da han var i kompaniskap med Sverre Aasland. Korsmo var overlærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1936, hvor han videreutviklet utdanning i møbeldesign og interiørarkitektur og kalte det romkunst. Han var professor i bygningskunst ved Norges tekniske høgskole 1956.

Korsmos arbeider er preget av høy artistisk begavelse og originalitet. Han mottok Sundts premie i 1933 og Houens fonds premie i 1937 for Havna villakvarter, Havna allé ved Blindern stasjon, Oslo (sammen med Aasland) med blant annet Villa Damman og i 1939 for Silobygning ved Kristiansand møller.

Korsmo formgav blant annet bestikk sammen med Grete Prytz Kittelsen, som han en del år var gift med, for eksempel Korsmo-plett, som ble premiert på Triennalen i Milano i 1954 og innkjøpt av Smithsonian Institute of Art. Han formgav også møbler, primært til egne byggeprosjekter. De ble i hovedsak utført av firmaet Josef Kussius på Bryn i Oslo.

Korsmo tegnet flere utstillingsanlegg, som Norges paviljong på verdensutstillingen i Paris 1937 (sammen med Knut Knutsen og Ole Lind Schistad) og Vi Kan-utstillingen i Oslo 1938 (sammen med Knutsen og A. Nygaard), og arrangerte Norges deltagelse på Triennalen i Milano 1954, belønnet med Grand Prix.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brænne, J. m.fl, (2004), Arne Korsmo. Arkitektur og Design, Oslo: Universitetsforlaget. ISBN 82-15-00209-9, Finn boken
  • Norberg-Schulz, Christian: Arne Korsmo, 2. utg., 2000, isbn 82-15-00008-8, Finn boken
  • Borthen, T.S, Michl, J. og Skjerven, A (1993) Glimt fra Tegneskolens historie, i Jubileumsbok SHKS, Kunst og Design i 175 år, Oslo: SHKS

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg