Arne Korsmo

Faktaboks

Arne Korsmo
Født
14. august 1900, Kristiania
Død
29. august 1968, Cuzco, Peru

Grete og Arne Korsmo fotografert i parets enebolig på Vettakollen i Oslo. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Arne Korsmo
Av /Gyldendal Norsk Forlag ※.

Villa Stenersen i Oslo, bygd for Rolf Stenersen 1937. Annen etasje har vegger mot sør utført i glassbetong, noe som skulle gi lys til Stenersens Munch-samling (på bildet delvis skjult av markiser). Villaen ble etter Stenersens død skjenket til staten til bruk som statsministerbolig, men bare en statsminister, Odvar Nordli, har bodd i huset. Villa Stenersen er nå istandsatt, åpent for publikum, og benyttes til varierte kulturformål fortrinnsvis innenfor arkitektur-, design- og estetikkfeltet.

Av /Nasjonalmuseet.

Et av Arne Korsmos spisebestikk, designet 1949.

Av /KF ※.
Villa Stenersen i Tuengvn. 10c (1939), gitt til staten av Rolf Stenersen i 1971 som statsministerbolig, fra 2000 senter for arkitektur og design, adm. av Norsk Form.
Arne Korsmo
Av .
Arne Korsmo of Christian Norberg-Schulz: Rekkehus i Planetveien 10-14, nr. 14 til venstre. (Etter Norberg-Schulz. Plan av nr. 14 gjengitt under stikkordet PAGON.)
Arne Korsmo
Av .

Artikkelstart

Arne Korsmo var en norsk arkitekt og en av den norske funksjonalismens frontfigurer.

Bakgrunn

Korsmo ble født i Oslo, og var sønn av biologen Emil Korsmo. Han tok eksamen ved Norges tekniske høgskole i 1926. Etter praksisår og studiereiser som brakte ham i kontakt med blant andre Le Corbusier og Louis Kahn, drev han egen praksis fra 1929 i Oslo.

Virksomhet

Flere av villaene hans ble tegnet og oppført i årene frem til 1935, da han var i kompaniskap med Sverre Aasland. Korsmo var overlærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1936, hvor han videreutviklet utdanning i møbeldesign og interiørarkitektur og kalte det romkunst. Han var professor i bygningskunst ved Norges tekniske høgskole 1956.

Korsmos arbeider er preget av høy artistisk begavelse og originalitet. Han mottok Sundts premie i 1933 og Houens fonds premie i 1937 for Havna villakvarter, Havna allé ved Blindern stasjon, Oslo (sammen med Aasland) med blant annet Villa Damman og i 1939 for Silobygning ved Kristiansand møller.

Korsmo formgav blant annet bestikk sammen med Grete Prytz Kittelsen, som han en del år var gift med, for eksempel Korsmo-plett, som ble premiert på Triennalen i Milano i 1954 og innkjøpt av Smithsonian Institute of Art. Han formgav også møbler, primært til egne byggeprosjekter. De ble i hovedsak utført av firmaet Josef Kussius på Bryn i Oslo.

Korsmo tegnet flere utstillingsanlegg, som Norges paviljong på verdensutstillingen i Paris 1937 (sammen med Knut Knutsen og Ole Lind Schistad) og Vi Kan-utstillingen i Oslo 1938 (sammen med Knutsen og A. Nygaard), og arrangerte Norges deltagelse på Triennalen i Milano 1954, belønnet med Grand Prix.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brænne, J. m.fl, (2004), Arne Korsmo. Arkitektur og Design, Oslo: Universitetsforlaget. ISBN 82-15-00209-9, Finn boken
  • Norberg-Schulz, Christian: Arne Korsmo, 2. utg., 2000, isbn 82-15-00008-8, Finn boken
  • Borthen, T.S, Michl, J. og Skjerven, A (1993) Glimt fra Tegneskolens historie, i Jubileumsbok SHKS, Kunst og Design i 175 år, Oslo: SHKS

Kommentarer (2)

skrev Ellen S. Klingenberg

Jeg ser at jeg står som forfatter av denne artikkelen. Det er ikke riktig. Jeg har bare lagt inn en tilleggsopplysning om hans virke på SHKS.

svarte Guro Djupvik

Hei, Ellen!
Her må det ha skjedd en feil. Jeg har rettet opp.
Vennlig hilsen Guro

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg