Bjørvika

Parti fra Bjørvika med middelalderparken.

Bjørvika. av Lars Mæhlum. CC BY SA 3.0

Bjørvika er den nordøstlige delen av Oslos havneområde. Den østlige delen kalles også Bispevika. Navnet kommer fra norrønt Bæjarvik, 'Byvika',

Bjørvika var opprinnelig en dypt innskåret bukt som innerst strakte seg opp imot nåværende Grønlandsleiret; nærmere Akershus festning var det en grunn bukt som gikk helt opp til den nåværende Bankplassen.

Det var på isen i Bjørvika kong Inge falt i kamp med Håkon Herdebrei 1161, og her kjempet kong Sverre med bøndene i mars 1200. Trefningen mellom svenskene og unnsetningen fra Danmark i april 1716, da Karl 12 beleiret Akershus, fant også sted her. Ved arkeologiske utgravninger i Bjørvika 1994–1999 ble det funnet fem skipsvrak fra middelalderen, det eldste fra 1300-tallet.

Hver vinter til 1860-årene ble Bjørvika nyttet som travbane. Innerste del av Bjørvika (det nåværende Jernbanetorget, Oslo Sentralstasjon med mer) ble etter hvert fylt opp med avfall fra bordtomtene langs stranden; strandlinjen er dessuten påvirket av landhevningen. Fra slutten av 1800-tallet ble området utbygd med store havneanlegg, og fortsatt er det havneanlegg for godstrafikk og fergetrafikk på vestsiden. På østsiden ble de store havneanleggene på Sørenga nedlagt, og området er 2013 under ombygging til boliger.

Foruten Akerselva munnet tidligere også Tøyenbekken, Hovinbekken og Alna (Loelva) ut i Bjørvika; nå er alle lagt i rør. Nye hotell- og kontorbygninger ble på 2000-tallet reist mellom Oslo S og fjorden. Det første av husene i den såkalte Barcode-rekken sto ferdig 2008. Det nye operahuset sto ferdig i Bjørvika i 2008.

Bjørvika-prosjektet omfatter blant annet ny E 18 mellom Festningstunnelen og Ekebergtunnelen for å få et mer effektivt hovedveisystem og tilrettelegge for nærings-, kultur- og boligutvikling i Bjørvika. Bjørvikatunnelen, en 1100 meter lang veitunnel mellom Festningstunnelen og Ekebergtunnelen (fra 2011 er fellesnavnet på tunnelene Operatunnelen), ble åpnet 2010. 675 m av tunnelen er en senketunnel under Bjørvika, Norges første i sitt slag. Prosjektet innebærer også bygging av nytt hovedveinett i Bispevika/Bjørvika. Trafikkmaskinen Bispelokket, som tidligere knyttet E 18 til Rv. 4, ble revet 2012.

Bjørvika-utbyggingen er et av Oslos største byggeprosjekter gjennom tidene. Det er ryddet opp i områder staten hadde båndlagt og forurenset, og det er planlagt gode trafikkløsninger. Men de store kostnadene forbundet med prosjektet fører til at tomtegrunnen blir så vidt dyr at det fører til en høy utnyttelse av tomtene, noe som betyr høyhus.

I 2019 åpner et nytt Deichmanske bibliotek, tegnet av Lund Hagem Arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo, nord for operahuset. Vest for biblioteket er det planlagt et vannspeil.

Østover er det anlagt en ny paradegate, Dronning Eufemias gate (omtrent der E 18 gikk før Bjørvikatunnelen), med blokker på begge sider. På nordsiden, øst for operaen, ligger Barcode-rekken, en rekke skiveformede høyhus med varierende grad av fantasifull utforming, lagt tett, side om side.

På utstikkeren øst for Akerselva er et nytt Munch-museum planlagt åpnet i 2020. I likhet med Barcode-rekken var også dette prosjektet omstridt, både grunnet høyden og utformingen. Bygget er tegnet av den spanske arkitekten Juan Herreiros og er en 14 etasjes skiveblokk med “knekk” øverst.

Den andre siden av Bispevika, Sørengautstikkeren, har fra 2013 vært under utbygging med boligblokker. Også på den innerste delen, kalt Kongsbakken, foran vannspeilet ved Middelalderparken, er det planlagt boligblokker. Ved Middelalderparken var det også planlagt et nytt Kulturhistorisk museum, dit Universitetet ønsket å flytte vikingskipene fra Bygdøy. Forslaget møtte motstand og ble droppet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.