Barcode

Barcode-rekken under bygging 2012.

Barcode-rekken, også kalt Opera-kvarteret, er høyhusrekken i utbyggingsområdet i Bjørvika i Oslo mellom sporområdene ved Oslo S og den nye Dronning Eufemias gate.

Barcode betyr “strekkode” og henspiller på at bygningene på opp til 22 etasjer er lagt tett som lameller av ulik størrelse og bredde, med små mellomrom mellom dem, men med muligheter for gjennomsyn. Den store tettheten gjør imidlertid at husrekken vil oppfattes som en “mur” fra en rekke steder, noe som har gjort prosjektet kontroversielt.

Bygningene

De to første byggene som kom sør for sporområdet, Thon Hotel Opera (oppført 2001) og Oslo Atrium, (oppført 2003) regnes ikke til Barcode-rekken. Fra vest består bebyggelsen av følgende bygninger:

PWC-bygget

PwC-bygget er en kontorbygning oppført i 2008 for PricewaterhouseCoopers. Arkitekter var a-lab, nederlandske MVRDV og Dark Arkitekter. Glassbygg i tolv etasjer med en fem etasjes åpning i midten. Arkitekter: a-lab, nederlandske MVRDV og Dark Arkitekter.

KLP-bygget

KLP-bygget er et kontorbygg som ble oppført i 2010 for KLP – Kommunal Landspensjonskasse. Arktitekter var Solheim + Jacobsen Arkitekter. Bygning i 8–18 etasjer med to lameller atskilt av en glassplate. Inneholder også 53 leiligheter. Boligene er plassert over 10 plan i det sørøstre tårnet, mens det nordvestre tårnet tilhører kontordelen av bygget. KLP-bygget er det bredeste av Barcode-byggene og det nest høyeste med 64 m.

Isfjellet

Isfjellet, er en kontorbygning for Deloitte som ble oppført i 2013. Artiktekter var Snøhetta. Bygget er 12–16 etasjer.

Visma-bygget

Visma-bygget, også kjent som B11, er et kontorkompleks (DARK arkitekter AS), som består av tre sammenhengende bygninger på hhv. 17, 13 og 13 etasjer, opprørt 2012. Dette er det høyeste av Barcode-bygningene med 67 m.

MAD-bygget

MAD-bygget er en kontor- og boligbygning i 15 etasjer som ble oppført 2013. Artiktekter var MAD. Dette er den minste av bygningene i rekken, bare 7,5 m bred.

DNB-komplekset

DNB-komplekset består av tre bygninger (Vest-bygget (2012), Midt-bygget (2012) og Øst-bygget (2014)) på henholdsvis 17, 17 og 15 etasjer.

Dette er DNBs hovedkontor siden 2013. Arkitekter var MRDV, a-lab/DARK arkitekter AS. Vest-bygget er det høyeste med 63 m; det er formet som en trapp innover og har også en skråheis på østsiden. Øst-bygget inneholder også boliger i de øverste etasjene.

B 13-feltet

Feltet er et område med fire bygg:

  • Tårn A er på 20 etasjer og har 85 leiligheter, samt 12 såkalte byhus, oppført 2015. Arkitekt: Lund Hagem
  • Tårn B er på 14 etasjer med 60 leiligheter og barnehage, oppført 2015. Arkitekt: Lund Hagem
  • Tårn D, også kalt Cliffhanger, er på 15 etasjer med 70 leiligheter, oppført 2016. Arkitekt: Lund Hagem
  • The Wedge, på norsk Kilen, er en 11-etasjes blokk lengst øst i Barcode-rekken, også betegnet som som DEG42 etter adressen i Dronning Eufemias gate 42, et næringsbygg på 11 etasjer. Arkitekter var a-lab. Bygget er formet som en smal kile, derav navnet, med en innvendig bredde på mellom fem og ti meter (bredest mot Dronning Eufemias gate). Fasaden er i rød teglstein, med karakteristiske branntrapper og boksformete møterom på utsiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg