Barcode-rekken, også kalt Opera-kvarteret, høyhusrekken i utbyggingsområdet i Bjørvika i Oslo mellom sporområdene ved Oslo S og den nye Dronning Eufemias gate. Barcode betyr “strekkode” og henspiller på at bygningene på opp til 22 etasjer er lagt tett som lameller av ulik størrelse og bredde, med små mellomrom mellom dem, men med muligheter for gjennomsyn. Den store tettheten gjør imidlertid at husrekken vil oppfattes som en “mur” fra en rekke steder, noe som har gjort prosjektet kontroversielt.

De enkelte bygningene. De to første byggene som kom sør for sporområdet, Thon Hotel Opera (oppført 2001) og Oslo Atrium, (oppført 2003) regnes ikke til Barcode-rekken. Fra vest består bebyggelsen av følgende bygninger:

  PwC-bygget, kontorbygning oppført 2008 for PricewaterhouseCoopers (ark. a-lab, nederlandske MVRDV og Dark Arkitekter). Glassbygg i tolv etasjer med en fem etasjes åpning i midten.

  KLP-bygget, kontorbygg oppført 2010 for KLP – Kommunal Landspensjonskasse (ark. Solheim + Jacobsen Arkitekter). Bygning i 8–18 etasjer med to lameller atskilt av en glassplate.  Inneholder også 53 leiligheter. 

Isfjellet, kontorbygning for Deloitte; oppført 2013 (ark. Snøhetta), 12–16 etasjer.

  Visma-bygget, også kjent som B-11, kontorbygning oppført 2011 (DARK arkitekter AS), tre sammenhengende bygninger på hhv. 17, 12 og 12 etasjer.

  MAD-bygget, smal bygning i 15 etasjer (ark. MAD); under oppføring 2013.

DnB-bygget, nytt hovedkontor for DnB (DARK arkitekter AS), i alt tre bygninger på hhv. 17 etasjer, 17 etasjer og et avtrappet bygg på i alt 14 etasjer som også inneholder boliger. Første byggetrinn ferdig 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.