Fellesskap av Nico Widerberg
Det er mange skulpturer i Bjørvika, Barcode og Sørenga. Her verket «Fellesskap» av Nico Widerberg. Kunstverket er plassert ved utløpet av Akerselva foran Barcode-rekken i Bjørvika.
© /Heiko Junge/NTB Scanpix/BONO.
Lisens: Vernet verk
Barcode-rekken under bygging 2012.

Barcode-rekken, også kalt Opera-kvarteret, er en høyhusrekke i Bjørvika i Oslo mellom sporområdene ved Oslo S og den nye Dronning Eufemias gate.

Barcode betyr «strekkode» og henspiller på at bygningene på opptil 22 etasjer er lagt tett som lameller av ulik størrelse og bredde, med små mellomrom mellom dem, men med muligheter for gjennomsyn. Den store tettheten gjør imidlertid at husrekken vil oppfattes som en «mur» fra en rekke steder, noe som har gjort prosjektet kontroversielt.

Bygningene

De to første byggene som kom sør for sporområdet, Thon Hotel Opera (oppført i 2001) og Oslo Atrium, (oppført i 2003) regnes ikke til Barcode-rekken. Fra vest (høyre på bildet) består bebyggelsen av følgende bygninger:

PwC-bygget

PwC-bygget er en kontorbygning oppført i 2008 for PricewaterhouseCoopers. Arkitekter var a-lab, nederlandske MVRDV og Dark Arkitekter. Glassbygget er i tolv etasjer med en femetasjes åpning i midten.

KLP-bygget

KLP-bygget er et kontorbygg som ble oppført i 2010 for KLP – Kommunal Landspensjonskasse. Arkitekter var Solheim + Jacobsen Arkitekter. Bygningen er i 8–18 etasjer med to lameller atskilt av en glassplate. Den inneholder også 53 leiligheter. Boligene er plassert over ti plan i det sørøstre tårnet, mens det nordvestre tårnet tilhører kontordelen av bygget. KLP-bygget er det bredeste av Barcode-byggene og det nest høyeste med 64 meter.

Isfjellet

«Isfjellet» er en kontorbygning for Deloitte som ble oppført i 2013. Arkitekter var Snøhetta. Bygget er på 12–16 etasjer.

Visma-bygget

Visma-bygget, også kjent som B11, er et kontorkompleks (DARK arkitekter AS), som består av tre sammenhengende bygninger på henholdsvis 17, 13 og 13 etasjer, oppført i 2012. Med en høyde på 67 meter er dette den høyeste av Barcode-bygningene.

MAD-bygget

MAD-bygget er en kontor- og boligbygning i 15 etasjer som ble oppført i 2013. Arkitekter var MAD. Dette er den minste av bygningene i rekken, bare 7,5 meter bred.

DNB-komplekset

DNB
DNB-komplekset er tegnet av arkitektfirmaene MVRDV/a-lab/DARK arkitekter, oppført 2012-14.

DNB-komplekset består av tre bygninger (Vest-bygget (2012), Midt-bygget (2012) og Øst-bygget (2014)) på henholdsvis 17, 17 og 15 etasjer.

Dette er DNBs hovedkontor siden 2013. Arkitekter var MVRDV, a-lab/DARK arkitekter AS. Vest-bygget er det høyeste med 63 meter. Det er formet som en trapp innover og har også en skråheis på østsiden. Øst-bygget inneholder også boliger i de øverste etasjene.

B 13-feltet

Feltet er et område med fire bygg:

  • Tårn A er på 20 etasjer og har 85 leiligheter, samt tolv såkalte byhus, oppført i 2015. Arkitekt: Lund Hagem
  • Tårn B er på 14 etasjer med 60 leiligheter og barnehage, oppført i 2015. Arkitekt: Lund Hagem
  • Tårn D, også kalt Cliffhanger, er på 15 etasjer med 70 leiligheter, oppført i 2016. Arkitekt: Lund Hagem
  • The Wedge, på norsk Kilen, er en elleveetasjes blokk lengst øst i Barcode-rekken, også betegnet som DEG42 etter adressen i Dronning Eufemias gate 42, et næringsbygg på elleve etasjer. Arkitekter var a-lab. Bygget er formet som en smal kile, derav navnet, med en innvendig bredde på mellom fem og ti meter (bredest mot Dronning Eufemias gate). Fasaden er i rød teglstein, med karakteristiske branntrapper og boksformede møterom på utsiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg