Faktaboks

Riksantikvaren
Offisielt navn
RIKSANTIKVAREN
Organisasjonstype
Organisasjonsledd
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Hanna Geiran
Logo
Logo
Av .

Riksantikvaren, eller Direktoratet for kulturminneforvaltning, er en statlig etat som har ansvaret for kulturminnevernet på nasjonalt plan.

Riksantikvaren er underlagt Klima- og miljødepartementet og er departementets rådgivende og utøvende faginstans for forvaltning av kulturminner og kulturmiljøer. Det skal sikre kulturminner og kulturmiljøer, arbeide for at disse hensyn blir ivaretatt i den fysiske planleggingen og formidle kunnskap og skape oppslutning om verdien av kulturminner og kulturmiljøer. Riksantikvaren er organisert i fire avdelinger (organisasjonsavdelingen, avdeling for kunnskapsutvikling, kulturminneavdelingen og samfunnsavdelingen) og en kommunikasjonsenhet.

Historikk

Riksantikvaren ble opprettet som offentlig embete 1912 etter initiativ av Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring for å overvåke bevaringen og restaureringen av historisk og kunstnerisk verdifulle gamle bygninger og gjenstander som ikke var underlagt museene. Under Harry Fett (1913–46) ble institusjonen utbygd til et omfattende institutt for vern og forskning. Fra 1973 ble Riksantikvaren underlagt Miljøverndepartementet. Eget direktorat fra 1988.

Riksantikvarer

År
1911–13 Herman Major Schirmer
1913–46 Harry Fett
1946–58 Arne Nygård-Nilssen
1958–77 Roar Hauglid
1978–91 Stephan Tschudi-Madsen
1991–96 Øivind Lunde
1997–2009 Nils Marstein
2009-2018 Jørn Holme
2018- Hanna Kosonen Geiran

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Riksantikvaren
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.120 Offentlig administrasjon tilknyttet helsestell, sosial virksomhet, undervisning, kirke, kultur og miljøvern

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg