vevd tekstil av . Begrenset gjenbruk

tekstil

Tekstil er en fellesbetegnelse for produkter av tekstilfibre. Det er de gamle teknikkene for å danne stoff av tråd, fletting og veving, som har gitt tekstilene sitt navn, men tekstiler er også produkter laget gjennom andre former for binding av tråd til stoff, slik som strikking, hekling, knipling og toving, med flere.

Faktaboks

uttale:
tekstˈiːl
etymologi:

fra latin textilis 'vevd, flettet', av texere 'veve'; se tekst

Det å lage tråd av fiber, for deretter å lage tekstiler av tråd er av menneskehetens aller største oppfinnelser, og en teknikk som inngår i de fleste næringer og virksomhetsområder.

Egenskaper

Tekstiler er fleksible, sterke og lette, og kan danne lange, tynne strukturer som tråd og tau, eller store, lette og fleksible strukturer som nett og matter. De er dermed egnet for en rekke ulike bruksområder.

Tekstilenes egenskaper er bestemt av fiberinnhold, hvordan det er framstilt, kjemisk og fysisk etterbehandling, i tillegg til tykkelse og tetthet.

Bruksområder

Tekstiler har svært mange ulike bruksområder:

Begrepet omfatter også tekniske tekstiler, som for eksempel:

Historie

Tekstiler har, fram til de syntetiske tekstilene kom på 1900-tallet, vært raskt nedbrytbare og dermed ikke det som er best bevart for ettertiden. Likevel har handel og produksjon av tekstiler satt varige spor i vår historie. Silkeveien er en av de eldste og mest kjente handelsrutene. Den industrielle revolusjon knyttes til en oppfinnelse innen tekstil, nemlig maskinell spinning. Veien fra et ruralt til et industrielt samfunn går for mange land via en voksende tekstilindustri. Tekstiler står sentralt i utvikling av transport og store næringer. Likevel har den tekstile historien en marginal posisjon. Dette skyldes trolig at tekstiler i dag oppfattes som et feminint felt og forbindes med kvinners kunnskap og ansvarsområder.

Tekstiler og miljø

Tekstiler utgjør en miljøbelastning i produksjon og i bruk. Tekstilindustrien er en internasjonal bransje. Fra fiberproduksjon i ett land, spinning i et annet og veving og strikking i et tredje, kan materialet sendes til ytterligere et annet land for videre bearbeiding og konfeksjonering – for så å sendes til nok et land for salg og bruk.

Overført betydning

Tekstiler inngår i en lang rekke ulike overførte betydninger. Den viktigste av dem er uten tvil tekst, som stammer fra norrønt textr, fra latin textus, som opprinnelig betød ’sammenføyning, vevning’. Tekster, altså det skrevne ord, er helt avgjørende for dannelsen av moderne samfunn med kommunikasjon, akkumulering og overføring av kunnskap.

På samme måte som tekst er vel så viktig i sin overførte betydning er også tråd, tekstilenes byggesteiner, et ord med svært rik på overførte betydninger. Det samme gjelder vev, som jo er grunnlaget for ordet tekstil. Vev inngår i vår forståelse for moderne kommunikasjonsteknologi i form av verdensveven. Det er også en direkte sammenheng mellom IKT og vev. Hullkort, som dannet en forløper for datamaskinen, ble først ble tatt i bruk i 1801 i jacquardvevstolen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg