tekstil

Tekstil, fellesbetegnelse for produkter av tekstilfibrer som er framstilt ved veving, strikking, hekling, knipling, toving eller på annen måte.

Faktaboks

Uttale
tekstˈiːl
Etymologi

fra latin textilis 'vevd, flettet', av texere 'veve'; jevnfør tekst

Tekstilene grupperes ofte etter bruksformål, for eksempel i bolig- og dekorasjonstekstiler, klestekstiler og tekniske tekstiler. Blant de viktigste boligtekstilene er sengetøy, håndklær, duker, gardiner og tepper. Tekniske tekstiler omfatter produkter av veldig ulik karakter som for eksempel presenninger, sekker, filter, transportbelter, kordlaget i bildekk, nett, fiskegarn, bokbindinger med mer.

Egenskaper

Tekstilenes egenskaper er bestemt av fiberinnhold, konstruksjon og kjemisk og fysisk etterbehandling.

Teksiler utgjør en miljøbelastning i produksjon og i bruk. Tekstilindustrien er en internasjonal bransje. Fra fiberproduksjon i et land, spinning i et annet og veving og strikking i et tredje, kan materialet sendes til ytterligere et land for videre bearbeiding og konfeksjonering – for så å sendes til nok et land for salg og bruk.

Ca. 45 % av vår tekstilimport kommer fra land i den tredje verden. Den viktigste handelspartneren er likevel andre EØS-land. Fibrenes opphav er imidlertid ofte i den tredje verden.

Den fremste og største miljøpåvirkningen forårsakes ofte av bruken av kjemikalier som ofte er både miljø- og helsefarlige. Bomull regnes som verdens mest sprøytede plante. Kjemiske plantevernmidler blir brukt på alle vanlige bomullsmarker.

Bruken av ny teknologi innen fiberframstilling og etterbehandling har ført til at det kan produseres stoffer med helt spesielle egenskaper, i salgsøyemed ofte kalt intelligente tekstiler. Det kan for eksempel være stoffer som:

  • er varmeregulerende og både kan beskytte mot kulde og overoppheting av kroppen;
  • slipper fuktighet igjennom og tilpasser seg kroppstemperaturen;
  • beskytter mot skadelig stråling fra sola, fra tekniske datamaskiner, mikrobølgeovner, TV-skjermer o.a.;
  • dreper bakterier eller hemmer bakterievekst;
  • dreper insekter (f.eks. midd) eller holder dem borte fra kroppen;
  • tilfører kroppen f.eks. vitaminer som kan suges opp gjennom huden i ønsket dose;
  • dufter;
  • skifter farge, f.eks. med temperaturen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg