Foreningen Brukskunst er en organisasjon som ble stiftet i 1918. Den hadde som målsetting om å arbeide for en bevisst holdning til formgivning og for å fremme kvaliteten på norsk kunstindustri. Organisasjonen ble nyorganisert i 1946 med navnet Landsforeningen Norsk Brukskunst og deretter i 1952 med navnet Landsforbundet Norsk Brukskunst/LNB. 

LNB fungerte etterhvert som en paraplyorganisasjon for flere undergrupper som samlet utøvere med lik profesjon. Blant dem var Norske Industridesignere, Norske Interiørarkitekter og Norske Brukskunstnere. Norske Brukskunstnere frigjorde seg etter hvert fra brukskunstbegrepet, endret navn til Norske Kunsthåndverkere i 1974 og meldte seg siden ut av LNB. I kjølvannet av dette ble Foreningen Brukskunst nystiftet i 1979, nå som en undergruppe i LNB, for å ivareta brukskunsttradisjonen.

På slutten av 1980-tallet skiftet LNB navn til Landsforbundet Norsk Form, og i forbindelse med at Norsk Form ble opprettet i 1992, ble forbundet lagt ned i 1993.

  • Hylbak, Marianne. (2007). Foreningen Brukskunst 1930-1946 : Folkeopplysning og agitasjon for god smak og moderne stil. Hovedoppgave i kunsthistorie. DUO.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.