Faktaboks

Født
25. mars 1939
Fødested
Stranda
Balans Variable var en av de første produktene som presenterte variasjon av stilling som ett viktig kriterium.
Variable balans av . Gjengitt med tillatelse

Peter Opsvik er en norsk industridesigner og jazzmusiker. Opsvik er mest kjent for barnestolen Tripp Trapp, kontorstolen Capisco og for sitt fokus på ergonomi og bevegelighet i produktene sine, som for eksempel i Balans-stolene.

Opsvik arbeider også med grafikk, bilder og objekter. Han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1966 og Statens Høstutstilling i 1967.

Utdannelse

Peter Opsvik fikk sin utdannelse ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, 1959-1963, og ved kunsthøgskolen i Oslo fra 1963 til 1964. I årene 1965–1970 var han tilknyttet Tandberg Radiofabrikk som designer. Fra 1970 arbeidet han som freelance designer og etablerte i 1984 firmaet Peter Opsvik AS.

Tripp Trapp

Tripp Trapp - den første stolen som løftet barn i forskjellige størrelser opp til de voksnes bord.
Tripp Trapp stolen av . Gjengitt med tillatelse

Peter Opsvik ble i 1972 inspirert av sin da to år gamle sønn Tor som satt ved kjøkkenbordet uten å nå opp til bordflaten. Dette resulterte i designikonet Tripp Trapp, den første stolen som løftet barn i forskjellige størrelser opp til de voksnes bord.

Tripp Trapp ble presentert på en messe i 1972, men det var liten interesse i bransjen. Da NRK senere laget et program om møbelindustrien på Sunnmøre fikk forbrukere se Tripp Trapp-stolen. Dette førte til stor etterspørsel, først i Norge og etter hvert internasjonalt.

I 2016 passerte Tripp Trapp 10 millioner solgte eksemplarer. Stolen har blitt kjøpt inn av flere museer, blant annet Museum of Modern Art i New York.

Bevegelse

Peter Opsvik. Regulerbar hvilestol. Modell: Inka Star. Produsert av Stokke Fabrikker. Ca. 1967.
Reklamebilde av . Gjengitt med tillatelse

Opsvik har særlig fokus på sitting og forholdet mellom kropp og stol. Han mener vi ikke er skapt for å sitte stille og at vi må utfordre dette gjennom møbler som inspirerer til bevegelse. Dette vises i hans sittemøbler, som er designet med særdeles fokus på bevegelse og mulighet til å skifte sittestilling. Hans mål er å skape møbler som skal kunne bevege mennesker både fysisk og emosjonelt.

Når de ulike ergonomiekspertene fremhevet sin «riktige sittestilling» var Opsviks kommentar at de hadde alle rett; alle de anbefalte sittestillingene var gode, men man måtte variere mellom dem. Stolen Balans Variable fra Stokke AS var en av de første produktene som presenterte variasjon av stilling som ett viktig kriterium.

Publikasjoner

Opsvik utgav i 2008 boken «Rethinking sitting». Boken gir en innføring i hans designfilosofi. Dette blir blant annet gjort gjennom å vise eksempler fra Opsvik sine egne bilder og illustrasjoner. Boken er publisert på engelsk og tysk av Gaidaros Forlag, senere av Norton og i 2009 ble den utgitt på japansk av Sunchoh Shuppan.

Jazzmusikeren

Peter Opsvik av . Gjengitt med tillatelse

Opsvik er også kjent som saksofonist og klarinettist. Han har vært med i Christiania Jazzband siden 1972 og Christiania 12 siden 1973. I 1973 mottok Opsvik Spellemannprisen.

I 1999 gav han ut platen Woodwork (NorCD), der han spiller fri-jazz og samtidsmusikk. Peter Opsviks sønn, Eivind Opsvik, er også jazzmusiker.

Bedrift

Opsvik debuterte på Statens Høstutstilling i 1967. Totem er et av produktene «Cylindra objects».
Totem av . Gjengitt med tillatelse

Peter Opsvik AS er et familieeid selskap med hovedvirke i Oslo. Designkontoret Peter Opsvik AS består av Peter Opsvik og en håndfull kolleger. Deres kjernekompetanse er møbeldesign, interiørdesign, ergonomi, miljøorienterte løsninger og kommunikasjon. Kontoret jobber både selvstendig og i nært samarbeid med de store produsentene, som HÅG, Stokke og Varier Furniture.

Priser og utmerkelser

 • Gullmedalje, Exempla 1971, München
 • Nor-In prisen, 1981
 • Årets møbel, Norge, 1983. Balans Wing
 • Nor-In prisen, 1985. Cylindra kubbestol og bord
 • Innovasjonsprisen, Norge, 1986. Garden
 • Jacob-prisen, Norge 1986. Balans stoler
 • Årets Møbel, Norge, 1989. Balans Oposit
 • Klassikerprisen, Norge, 1996. Tripp Trapp
 • Søderbergsprisen, Sverige, 2000. For banebrytende, bevegelige og variable møbler
 • Klassikerprisen, Norge, 2001. Håg Capisco sadelstolen
 • Klassikerprisen, Norge, 2003. Håg Balans Vital
 • Nominert til INDEX:Award, 2005, HÅG Swing
 • Anders Jahres kulturpris, Norge, 2008
 • IF Produktdesign, 2010, Håg Capisco Puls
 • Red Dot, 2010, Håg Capisco Puls
 • Jacob-prisen, Norge, 2012
 • Red Dot, Best of Best, 2014, Nomi barnestol. Opsvik har også deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Elton, Lars: Peter Opsvik, Norge : Torsten och Wanja Söderbergs pris 2000, 2000, isbn 91-973017-3-6, Finn boken
 • Opsvik, Peter. rethinking sitting. Gaidaros forlag. Oslo, 2008.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg