Faktaboks

Peter Opsvik
Født
25. mars 1939, Stranda
Virke
Industridesigner
Familie

Foreldre: Møbelfabrikant Nils Opsvik (1897–1979) og Anne Ringstad (1900–85).

Gift 1967 med rådgiver hos Riksantikvaren Kari Vartdal (29.7.1942–), datter av fiskebåtreder Karl Vartdal (1900–64) og Signe Sætre (1903–87).

Peter Opsvik
Av .

Peter Opsvik er en norsk industridesigner og jazzmusiker. Opsvik er mest kjent for barnestolen Tripp Trapp, kontorstolen Capisco og for sitt fokus på ergonomi og bevegelighet i produktene sine, som for eksempel i Balans-stolene.

Opsvik arbeider også med grafikk, bilder og objekter. Han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1966 og Statens Høstutstilling i 1967.

Utdannelse

Reklamebilde
Peter Opsvik. Regulerbar hvilestol. Modell: Inka Star. Produsert av Stokke Fabrikker, rundt 1967
Reklamebilde

Opsvik fikk sin utdannelse ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 1959–1963 og ved kunsthøgskolen i Oslo fra 1963 til 1964. I årene 1965–1970 var han tilknyttet Tandberg Radiofabrikk som designer. I 1970 studerte Opsvik ergonomi hos Ulrich Burandt ved Volkvangschule für Gestaltung i Essen. Det samme året etablerte han eget tegnekontor i Oslo. Året etterpå fikk han Møbelprodusentenes Landsforenings ettårige etterutdanningsstipend for møbeldesignere og interiørarkitekter.

Tripp Trapp

Tripp Trapp stolen
Tripp Trapp var den første stolen som løftet barn i forskjellige størrelser opp til de voksnes bord.
Av .

Opsvik ble i 1972 inspirert av sin da to år gamle sønn Tor som satt ved kjøkkenbordet uten å nå opp til bordflaten. Dette resulterte i designikonet Tripp Trapp, den første stolen som løftet barn i forskjellige størrelser opp til de voksnes bord.

Tripp Trapp ble presentert på en messe i 1972, men det var liten interesse i bransjen. Da NRK senere laget et program om møbelindustrien på Sunnmøre, fikk forbrukere se Tripp Trapp-stolen. Dette førte til stor etterspørsel, først i Norge og etter hvert internasjonalt.

I 2016 passerte Tripp Trapp 10 millioner solgte eksemplarer. Stolen har blitt kjøpt inn av flere museer, blant annet Museum of Modern Art i New York.

Bevegelse

Opsvik har særlig fokus på sitting og forholdet mellom kropp og stol. Han mener vi ikke er skapt for å sitte stille, og at vi må utfordre dette gjennom møbler som inspirerer til bevegelse. Dette vises i hans sittemøbler, som er designet med særdeles fokus på bevegelse og mulighet til å skifte sittestilling. Hans mål er å skape møbler som skal kunne bevege mennesker både fysisk og emosjonelt.

Når de ulike ergonomiekspertene fremhevet sin «riktige sittestilling», var Opsviks kommentar at de hadde alle rett: Alle de anbefalte sittestillingene var gode, men man måtte variere mellom dem.

Balans

Variable balans
Balans Variable var en av de første produktene som presenterte variasjon av stilling som ett viktig kriterium.
Av .

I 1978 begynte Opsvik å samarbeide med Hans Christian Mengshoel som gjorde studier rundt balansert sittende. Mengshoel registrerte konseptet Balans og samarbeidet med Opsvik, Svein Gusrud og Oddvin Rykkin om utvikling av forskjellige sittemøbler.

Opsvik tegnet i 1978 sittemøbelet Balans Variable, som i 1979 ble satt i produksjon av Stokke. Balans-konseptet ble først noe uglesett av andre norske produsenter og designere, men da Balans fikk positive omtaler i utlandet, var det flere norske bedrifter som ønsket å bli produsenter.

Samarbeid med HÅG

Sammen med kontormøbelprodusenten HÅG har Opsvik utviklet flere arbeids- og konferansestoler fra 1974 og utover. Den mest kjente er kontorstolen Capisco (1984) med salformet sete. Inspirasjon til stolen fikk Opsvik fra rytterens dynamiske stilling. Et av særtrekkene med Capisco er blant annet at denne innbyr til flere alternative sittestillinger. Deriblant kan man sitte speilvendt med magen mot stolryggen og allikevel drive med kontorarbeid grunnet ryggens åpne form. I løpet av årene har Capisco blitt videreutviklet ved flere anledninger, og i 2010 kom Capisco Puls på markedet.

Annerledes design

Totem
Opsvik debuterte på Statens Høstutstilling i 1967. Totem er et av produktene Cylindra objects.
Av .

Opsvik har i tillegg til å formgi ukonvensjonelle, nyskapende stoler tegnet møbler som er i grenselandet mellom objektbasert kunst og funksjonsmøbler. Et eksempel er samarbeidet med tretønneprodusenten Kortgård Treindustri, som fra 1984 produsert møbler i Cylindra-serien. I stedet for å produsere tønner foreslo Opsvik sylinderformer. Alle objektene tar utgangspunkt i sylinderen, og typisk for Cylindra er den utstrakte bruken av menneskeelementer, både som hele figurer og i noen tilfeller kun som en hånd. Etter Kortgård Treindustri gikk konkurs, overtok Cylindra AS i 1989 produksjonen av Cylindra-serien.

Etter en reise i Mexico ble Opsvik inspirert av meksikanernes alternative stå- og sittestillinger, deriblant bruken av hengekøyer. Som resultat av dette utviklet han fra slutten av 1990-årene produktene Swing og Reflex som var ulike sitte- og liggeredskaper opphengt i stativ eller fra tak.

Publikasjoner

Opsvik utgav i 2008 boken Rethinking sitting, som gir en innføring i hans designfilosofi. Dette blir blant annet gjort gjennom å vise eksempler fra Opsvik sine egne bilder og illustrasjoner. Boken er publisert på engelsk og tysk av Gaidaros Forlag, senere av Norton, og i 2009 ble den utgitt på japansk av Sunchoh Shuppan.

Jazz

Opsvik er også kjent som saksofonist og klarinettist. Han har vært med i Christiania Jazzband siden 1972 og Christiania 12 siden 1973. I 1973 mottok Opsvik Spellemannprisen.

I 1999 gav han ut platen Woodwork (NorCD), der han spiller fri-jazz og samtidsmusikk. Opsviks sønn, Eivind Opsvik, er også jazzmusiker.

Bedriften og stiftelsen Minor Foundation

Peter Opsvik AS er et familieeid selskap med hovedvirke i Oslo. Designkontoret Peter Opsvik AS består av Opsvik og en håndfull kolleger. Deres kjernekompetanse er møbeldesign, interiørdesign, ergonomi, miljøorienterte løsninger og kommunikasjon. Kontoret jobber både selvstendig og i nært samarbeid med de store produsentene, som HÅG, Stokke og Varier Furniture.

I år 2000 etablerte Opsvik og medlemmer av familien miljøstiftelsen The Minor Foundation. De ga 34 prosent av bedriften Peter Opsvik AS' aksjer til stiftelsen, som hvert år gir penger fra aksjeutbyttet til miljøprosjekter over hele verden.

Priser og utmerkelser

 • Gullmedalje, Exempla 1971, München
 • Nor-In prisen, 1981
 • Årets møbel, Norge, 1983 (Balans Wing)
 • Nor-In prisen, 1985 (Cylindra kubbestol og bord)
 • Innovasjonsprisen, Norge, 1986 (Garden)
 • Jacob-prisen, Norge 1986 (Balans stoler)
 • Årets Møbel, Norge, 1989 (Balans Oposit)
 • Klassikerprisen, Norge, 1996 (Tripp Trapp)
 • Søderbergsprisen, Sverige, 2000 (for banebrytende, bevegelige og variable møbler)
 • Klassikerprisen, Norge, 2001 (Håg Capisco sadelstolen)
 • Klassikerprisen, Norge, 2003 (Håg Balans Vital)
 • Nominert til INDEX:Award, 2005 (HÅG Swing)
 • Anders Jahres kulturpris, Norge, 2008
 • IF Produktdesign, 2010 (Håg Capisco Puls)
 • Red Dot, 2010 (Håg Capisco Puls)
 • Jacob-prisen, Norge, 2012
 • Red Dot, Best of Best, 2014 (Nomi barnestol)
 • Æresmedlem i NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening, 2020

Opsvik har også deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Elton, Lars (2000). Peter Opsvik, Norge : Torsten och Wanja Söderbergs pris 2000, Röhsska Museet
 • Opsvik, Peter (2008). rethinking sitting, Gaidaros forlag

Faktaboks

Peter Opsvik

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg