skilsmisse

Artikkelstart

Skilsmisse er oppløsning av ekteskap mens partene lever.

Rettsregler i Norge

I Norge kan skilsmisse skje ved bevilling av statsforvalteren eller unntaksvis ved dom. Regler om skilsmisse er gitt i ekteskapsloven kapittel 4.

Skilsmisse kan normalt først kreves etter forutgående separasjon. Er bevilling til separasjon gitt av statsforvalteren, kan skilsmisse kreves etter ett år. Skilsmisse gis i så fall av statsforvalteren.

Er ektefellene flyttet fra hverandre uten separasjonsbevilling, såkalt faktisk separasjon, kan skilsmisse kreves etter to år, og først etter megling hvis ektefellene har barn under 16 år. Har en ektefelle eller barna blitt utsatt for alvorlig mishandling eller trussel fra ektemaken, kan skilsmisse kreves uten forutgående separasjon. Skilsmisse gis i disse tilfellene alltid av domstolen.

Skilsmisse i andre land

Skilsmisse forekommer i ulike former i de aller fleste samfunn. Mange steder betraktes ekteskapet som en overenskomst som kan brytes når man ønsker det, eventuelt mot å betale tilbake økonomiske goder man har fått tildelt. Men skilsmisse ansees ofte som vanærende for partenes familier, og søkes derfor unngått.

I en rekke samfunn, både i tidligere tider og i nåtid, har mannen hatt langt større rettigheter til skilsmisse enn kvinnen; dette gjelder for eksempel i de fleste muslimske samfunn. I den katolske kirken er ekteskapet et sakrament, og dermed ubrytelig. Dette er en hovedårsak til at skilsmisselovgivningen i katolske land har vært svært streng helt opp til vår tid. De nordiske land har hatt en meget liberal skilsmisselovgivning siden begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg