Arnstein Arneberg

Faktaboks

Arnstein Arneberg

Arnstein Rynning Arneberg

Født
6. juli 1882, Fredrikshald (nå Halden)
Død
9. juni 1961, Svennes i Biri (nå Gjøvik)
Foto fra da Arnstein Arneberg fikk oppdraget som interiørarkitekt av Sikkerhetsrådets møtesal i FN. Her med tegneboken.
Arnstein Arneberg
Av /Scanpix.

Arnstein Arneberg. Villaen Elsero på Madserud i Oslo. Den ble bygd 1918–23 for fabrikkeier Wilhelm Mustad.

Av /NTB Scanpix ※.

Arnstein Arneberg var en norsk arkitekt, blant annet kjent for å ha tegnet Vikingskiphuset og Oslo Rådhus. Han ble utdannet ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo og Tekniska högskolan i Stockholm, hvor han siden arbeidet hos professor Lallerstedt.

Fra 1906 etablerte Arnstein Arneberg egen praksis i Oslo. I tiårene som fulgte inntok han en ledende stilling i utviklingen av den nye nasjonalt pregede arkitekturen, som tok utgangspunkt i nordisk renessanse og barokk. Dette kommer til uttrykk i en rekke store villaer, blant annet Villa Elsero i Oslo, jernbanestasjoner på Dovrebanen og skoler som landbruksskolen på Hvam og Brandengen folkeskole i Drammen.

I tillegg vant Arneberg i samarbeid med Ole Sverre i 1907 2. premie i konkurransen om Kon­gevillaen fra 1907 (Kongsseteren) med et utkast som bygget på norsk tradisjon. Utkastet fremhevet seg, ikke ved rik dekorativ virkning slik som i dra­ge­stil, men blant annet ved enkel planform, lange ubrutte takflater og rolige gavler. Dette utkastet var med på å innlede en ny retning i norsk arkitektur; kalt sorenskriverstil.

Arneberg tegnet også en rekke kirker, VikingskiphusetBygdøy og kronprinsboligen Skaugum (1932); sammen med Magnus Poulsson Telegrafbygningen i Oslo og Oslo rådhus (1916–50).

Arneberg var også aktiv i bygningsvern; han restaurerte og ombygde Akershus slott (1932–48), Oslo domkirke (1948–50) og flere andre kirker. Han deltok også i innredningen av Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen i New York.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Byggekunst, årg. 64, nr. 2, 1982 («Arneberg og Poulsson 100 år»)
  • Eliassen, Georg m.fl., red.: Arnstein Arneberg, 1952
  • Evensen, Sylvia Baier & Ulf Grønvold: "Munkebakken: Arnebergs mesterstykke ubeskåret" i Arkitektur i Norge: årbok 2001, 84–95
  • Grønvold, Ulf m.fl.: Det store løftet: rådhuset i Oslo, 2000, isbn 82-03-22319-2, Finn boka
  • Mykleby, Axel: "Arnstein Arnebergs arena : Fornebu" i Arkitektur i Norge: årbok 2001, 72–83
  • Mørch, Morten Ole: Arnstein Arneberg : mennesket og arkitekten, byggverkene og byggherrene, [2006], isbn 82-90583-01-x, Finn boka

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg