Kirkenes er en by og administrasjonssenter i Sør-Varanger kommune, Finnmark. Byen ligger på neset mellom Bøkfjorden og Langfjorden. Kirkenes ligger ytterst på Kirkeneshalvøya med Langfjorden i vest og Bøkfjorden i øst. Pasvikelva munner ut i Bøkfjorden.

Tettstedet har 3 529 innbyggere per 1. januar 2018. De fleste innbyggerne er bosatt i Kirkenes by. Like sør for byen ligger tettstedene Hesseng, Sandnes og Bjørnevatn. Omkring ti prosent av befolkningen i Kirkenes er russere.

I Kirkenes ligger skipsindustri; Kimek AS reparerer russiske båter. Malmen fra Sydvaranger ASA i Bjørnevatn ble foredlet og skipet ut som jernpellets i Kirkenes. Produksjonen opphørte i 1996, men gruvene ble 2009 gjenåpnet av Sydvaranger Gruve AS, som er eid av Tschudi Shipping Company AS.

Kirkenes handelspark åpnet i juni 2015. Kirkenes har utstrakt handels- og næringsutveksling med det nordvestlige Russland siden siste halvdel av 1990-tallet. Barentssamarbeidet skal utvikle det norsk-russiske samarbeidet.

Turisme har fått betydning som næringsvei de senere årene. Hurtigruten har størst betydning for turismen. Sommeren 2014 kom åtte cruiseskip med tilsammen 3000 turister. Blant skipene var MS Prinsendam på 38 800 bruttotonn og Ocean Princess. Kirkenes er adkomstport til Pasvikdalen, som kan by på storslått natur. Turistene inviteres til kongekrabbesafari, hundekjøring, nordlyssafari og snøskutersafari.

I fremtiden forventes betydelig petroleumsvirksomhet. Kirkenes Industrial Logistics Area, KILA, er planlagt utbygget sørvest for byen med én million kvadratmeter kaianlegg og industriområder.

Kirkenes er endepunkt for E6 og Hurtigruten. Fra Kirkenes går riksvei 885 gjennom Pasvikdalen og E105/riksvei 886 til Grense-Jakobselv. Planlegging av jernbane til Rovaniemi i Finland ligger inne i Nasjonal Transportplan. Kirkenes lufthavn Høybuktmoen er en sivil stamrutelufthavn som ligger 14 kilometer vest for byen. I Høybukta bak flyplassen er det planlagt å bygge havn.

Kirkenes har sykehus, videregående skole på Hesseng, kompetansesenter med voksenopplæring og studiesenter, forskningssenter (Barentsinstituttet AS) og museum.

Ressurs- og kompetansesenteret Barentssekretariatet IKS, som ble opprettet i 1993, koordinerer prosjektarbeid på tvers av landegrensene i Barentsregionen. I Kirkenes utkommer Sør-Varanger Avis tre ganger ukentlig. Høybuktmoen med standplass for Garnisonen i Sør-Varanger og lufthavn.

En kirke ble bygget på neset mellom Langfjorden og Bøkfjorden i 1862, og det ga bosetningen der navnet Kirkenes. I 1906 startet gruvedriften ved Bjørnevatn, og Kirkenes vokste frem som et industristed og malmhavn med knuseri, separasjonsverk og pelletsverk for gruvene.

Kirkenes ble sterkt bombet under andre verdenskrig. Det var siste norske område som ble besatt av tyskerne i 1940 og det første som ble befridd av de sovjetiske tropper i oktober 1944. De aller fleste husene samt anleggene til Sydvaranger ble ødelagt. Mellom 2000–4000 mennesker hadde da oppholdt seg i nesten to måneder inne i gruvegangene ved Bjørnevatn. I alt 10 barn ble født her i denne tiden. Gruvedriften kom i gang igjen etter krigen i 1952.

Grenselandsmuseet er ansvarsmuseum for grensen til Russland og Finland. Museet har utstilt et russisk Iljusjin angrepsfly fra siste krig. Savio-museet ble etablert i 1994 og lokalisert til Grenselandsmuseet. Museet har landets største samling av kunst av John Savio. Lokstallen kulturminne er også en del av museet.

Kirkenes kirke er ei langkirke i betong fra 1959; arkitekt Sofus Hougen. I sentrum finnes Russemonumentet og Krigsmødremonumentet. Barents Spektakel er en festival for samtidskunst ved grensen mellom Norge, Russland og Finland; første gang i 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. februar 2009 skrev Knut Pettersen

a) Produksjonen ved Sydvarangers anlegg opphørte i 1996.b) Saviomuseet ble flyttet til Grenselandmuseet i 2002. Lærerbiblioteket huser i dag Frivillighetssentralen og Møteplassen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.