Faktaboks

Etymologi

Kirke på nes

Også kjent som

nordsamisk Girkonjárga, finsk Kirkkoniemi

Innbyggertall
3404 (SSB, 2023)
Landareal
2,3 km²
Tettstedsnummer
8684 Kirkenes
Kirkenes

Kirkenes. Tallene på kartet viser til: 1) Rådhus. 2) Kirke. 3) Busstasjon. 4) Samovarteateret. 5) Svømmehall. 6) Saga. 7) Sykehus. 8) Saviomuseet. 9) Lufthavn (Høybuktmoen).

Av /KF-arkiv ※.
Kirkenes

Kirkenes. Utsikt over byen og utover Bøkfjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kirkenes er et tettsted i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,3 km², og har 3404 innbyggere (2023).

Kirkenes er administrasjonssenter i Sør-Varanger kommune, og ligger ytterst på Kirkeneshalvøya med Langfjorden i vest og Bøkfjorden i øst. Pasvikelva munner ut i Bøkfjorden.

De fleste innbyggerne er bosatt i Kirkenes by. Like sør for byen ligger tettstedene Hesseng, Sandnes og Bjørnevatn.

Næringsliv

I Kirkenes ligger skipsindustri; Kimek AS reparerer russiske båter. Malmen fra A/S Sydvaranger i Bjørnevatn ble foredlet og skipet ut som jernpellets i Kirkenes. Produksjonen opphørte i 1996, men gruvene ble 2009 gjenåpnet av Sydvaranger Gruve AS, som ereid av Tschudi Shipping Company AS.

Kirkenes handelspark åpnet i juni 2015. Kirkenes har utstrakt handels- og næringsutveksling med det nordvestlige Russland siden siste halvdel av 1990-tallet. Barentssamarbeidet skal utvikle det norsk-russiske samarbeidet.

Turisme har fått betydning som næringsvei de senere årene. Hurtigruten har størst betydning for turismen. Kirkenes er adkomstport til Pasvikdalen, som kan by på storslått natur.

Samferdsel

Kirkenes er endepunkt for E6 og Hurtigruten. Fra Kirkenes går riksvei 885 gjennom Pasvikdalen og E105/riksvei 886 til Grense-Jakobselv.

Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen er en sivil stamrutelufthavn som ligger 14 kilometer vest for byen.

Offentlige institusjoner

Kirkenes har sykehus, videregående skole på Hesseng, kompetansesenter med voksenopplæring og studiesenter, forskningssenter (Barentsinstituttet AS) og museum.

Ressurs- og kompetansesenteret Barentssekretariatet IKS, som ble opprettet i 1993, koordinerer prosjektarbeid på tvers av landegrensene i Barentsregionen, se Barentssamarbeidet.

Garnisonen i Sør-Varanger ligger litt utenfor byen.

I Kirkenes utkommer Sør-Varanger Avis.

Historikk og kultur

Gateskilt i Kirkenes
De fleste gatenavn i Kirkenes sentrum er skrevet med både latinske og kyrilliske bokstaver.
Gateskilt i Kirkenes
Lisens: CC BY SA 3.0

En kirke ble bygget på neset mellom Langfjorden og Bøkfjorden i 1862, og det ga bosetningen der navnet Kirkenes. I 1906 startet gruvedriften ved Bjørnevatn, og Kirkenes vokste frem som et industristed og malmhavn med knuseri, separasjonsverk og pelletsverk for gruvene.

Kirkenes ble sterkt bombet under andre verdenskrig. Det var siste norske område som ble besatt av tyskerne i 1940, og det første som ble befridd av de sovjetiske tropper i oktober 1944. De aller fleste husene samt anleggene til Sydvaranger ble ødelagt. Mellom 2000–4000 mennesker hadde da oppholdt seg i nesten to måneder inne i gruvegangene ved Bjørnevatn. I alt 10 barn ble født her i denne tiden. Gruvedriften kom i gang igjen etter krigen i 1952.

Grenselandsmuseet er ansvarsmuseum for grensen til Russland og Finland. Museet har utstilt et russisk Iljusjin angrepsfly fra siste krig. Savio-museet ble etablert i 1994 og lokalisert til Grenselandsmuseet. Museet har landets største samling av kunst av John Savio. Lokstallen kulturminne er også en del av museet.

Kirkenes kirke er ei langkirke i betong fra 1959; arkitekt Sofus Hougen. I sentrum finnes Russemonumentet og Krigsmødremonumentet. Barents Spektakel er en festival for samtidskunst ved grensen mellom Norge, Russland og Finland; første gang i 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Knut Pettersen

a) Produksjonen ved Sydvarangers anlegg opphørte i 1996.b) Saviomuseet ble flyttet til Grenselandmuseet i 2002. Lærerbiblioteket huser i dag Frivillighetssentralen og Møteplassen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg