Torshovteatret holder til i Soria Moria-bygningen på Torshov.
/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Torshov er et sogn og boligstrøk i Oslo, beliggende i bydel Sagene, nord for Grünerløkka og like øst for Akerselva. Til boligstrøket Torshov regnes vanligvis området mellom Akerselva i vest og Torshovdalen i øst, nord for Sannergata. Sognet omfatter i tillegg strøkene nordover til og med Sandaker.

Torshov ble utbygd parallelt med industrireisingen langs Akerselva på siste del av 1800-tallet. Større områder øst for Vogts gate ble utbygd etter første verdenskrig. Lenger øst var det tidligere løkker og småhus, en forstadsbebyggelse som ble innlemmet i byen 1878. 270 dekar ble kjøpt av kommunen 1916 og store boligkomplekser oppført i årene 1917–1925 (Torshovbyen). Det er også leiegårdsbebyggelse fra slutten av 1800-tallet i vest. Boligblokker og høyhus oppført i senere år på tomtene etter småhusbebyggelsen fra 1800-tallet i sør og øst.

Kultur

Torshov-strøket er skildret i Oskar Braatens romaner og fortellinger.

Torshovteatret er en avdeling av Nationaltheatret. Bygget ble innviet som Soria Moria kino og bibliotek i 1928 og ombygget til teater i 1977.

Torshovparken og Torshovdalen er friområder. Torshov ble utskilt fra Sagene som egen menighet 1930, og Torshov kirke ble innviet 1958.

Etymologi

Navnet kommer av gudenavnet Tor og hov, som gav navn til gården Torshov.

Torshov gård

Torshov gård var delvis kirkegods i middelalderen. Den ble delt i to i 1845. Det bevarte våningshuset fra Øvre Torshov er et tømmerhus fra tidlig på 1800-tallet, senere ombygd i sveitserstil.

I 1877 ble Torshov gård kjøpt av Johan Anton Lippestad, en av pionerene innen undervisning for psykisk utviklingshemmede. I 1883 ble Torshov skole og internat for psykisk utviklingshemmede piker, senere også for gutter, oppført mellom tunene. Staten overtok virksomheten i 1899. Jordveien ble solgt til kommunen i 1933. Rester av gårdsbygningene er bevart og ble brukt i forbindelse med skolen, omdøpt til Torshov Kompetansesenter for barn og unge voksne med sammensatte lærevansker. I 2003 flyttet Torshov kompetansesenter til Bredtvet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kart

Torshov
Torshov
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg