Nagoya Airport, Japan
.
Lisens: CC BY SA 3.0

En flyplass er et anlegg for landing og avgang med luftfartøy med faste vinger og helikopter, og som innehar godkjenning av Luftfartstilsynet i Norge, eller tilsvarende myndighet i andre land. Anlegget kan være privat eller offentlig eid.

Faktaboks

Også kjent som

lufthavn, flystripe, helikopterlandingsplass

Alle flyplasser med godkjenning fra Luftfartstilsynet kan benyttes til anløp av ambulansefly, eller til annen trafikk, avhengig av hva slags godkjenning den enkelte flyplass har fått.

En flyplass består hovedsakelig av rullebane, kontrolltårn, terminal, hangar og flere andre bygninger og infrastruktur tilpasset den enkelte flyplassens størrelse og behov.

Flyplasser som har faste anløp av rute- eller charterfly kalles gjerne lufthavn.

En noe enklere form for flyplass kalles gjerne flystripe. Disse er gjerne knyttet til flyklubber, og kan være enklere utrustet i bygningsmasse og infrastruktur.

Opprinnelse til betegnelsen

Betegnelsen «flyplass» stammer fra luftfartspioneren Otto Lilienthal, som tidlig på 1900-tallet testet ut glideflyvning. Han brukte betegnelsene «flyfjell» og «flyplass» for sine aktiviteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg