Torgallmenningen.

. Begrenset gjenbruk

Torgallmenningen med Sjøfartsmonumentet.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Torgallmenningen,

gate i Bergen, mellom Torget og Ole Bulls plass, byens viktigste handels- og promenadegate med monumentale husfasader og en bredde på 38-48 m.

Etter bybrannen i 1561 begynte man i Bergen å anlegge brede "allmenninger" som skulle hindre fremtidige branner å spre seg. Da det meste av Vågsbunnen ble ødelagt etter en ny brann i 1582, ble området, som den gang kaltes «På Stranden», regulert med en bredde på hele 70 alen. Sitt nåværende navn fikk Torgallmenningen etter brannen i 1702. Fra 1870-årene og fremover mot århundreskiftet ble det langs gaten reist bygårder i 5-6 etasjer som gav Torgallmenningen et kontinentalt storbypreg. Fasadene bar preg av en noe overlesset dekor med tårn og spir i tidens historisme.

Natten mellom 15. og 16. januar 1916 brant store deler av området mellom Vågen og Engen, i alt 380 bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Det ble utlyst en arkitektkonkurranse for nyregulering av området, denne ble vunnet av stadsingeniør i Gøteborg, Albert Lilienberg, og arkitekt Karl Samuelson. For Torgallmenningen ble det utlyst en egen konkurranse i 1918, som ble vunnet av Nils W. Grimnes og Egil Haanshus. Grunneierne forkastet forslaget, og i 1920 ble oppdraget gitt til arkitekt Finn Berner, som leverte sitt utkast i 1923. Berner valgte å gi fasadene et nyklassisistisk uttrykk. De fleste bygningene er i 6 etasjer med tilbaketrukket loftsetasje. Fasadene er holdt i glattpusset tegl; søyleganger forsterker det monumentale preget.

I 1950 ble Sjøfartsmonumentet av billedhuggeren Dyre Vaa avduket på gatens høyeste punkt. I 1999 gjennomgikk gaten en fornyelse ved prosjektgruppen Next to Nothing, og fikk bl.a skiferdekke. En rekke med granittsøyler av billedhoggeren Bård Breivik ble plassert langs fasadene; disse har vist seg å ha svakheter i konstruksjonen.

Nr. Bygning Byggeår Arkitekt
2 Bergens Privatbank 1913 Fredrik Arnesen, Arthur Kaarbøe I dag DnB Nor; en av få bygninger som ikke ble ødelagt i brannen 1916. Nordisk nybarokk.
6 Holberggården 1919 Fredrik Ziegler Kavli Huser restaurant Holbergstuen.
11 Hotell Bristol Daniel Johan Muri
12 1926 Fredrik Arnesen, A. Kaarbøe Nyklassisisme
14-18 Sundt 1938 Per Grieg Et av funksjonalismens hovedverk i Norge; fredet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.