Torgallmenningen

Torgallmenningen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Torgallmenningen med Sjøfartsmonumentet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Torgallmenningen, gate i Bergen, mellom Torget og Ole Bulls plass, byens viktigste handels- og promenadegate med monumentale husfasader og en bredde på 38-48 m.

Etter bybrannen i 1561 begynte man i Bergen å anlegge brede "allmenninger" som skulle hindre fremtidige branner å spre seg. Da det meste av Vågsbunnen ble ødelagt etter en ny brann i 1582, ble området, som den gang kaltes «På Stranden», regulert med en bredde på hele 70 alen. Sitt nåværende navn fikk Torgallmenningen etter brannen i 1702. Fra 1870-årene og fremover mot århundreskiftet ble det langs gaten reist bygårder i 5-6 etasjer som gav Torgallmenningen et kontinentalt storbypreg. Fasadene bar preg av en noe overlesset dekor med tårn og spir i tidens historisme.

Natten mellom 15. og 16. januar 1916 brant store deler av området mellom Vågen og Engen, i alt 380 bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Det ble utlyst en arkitektkonkurranse for nyregulering av området, denne ble vunnet av stadsingeniør i Gøteborg, Albert Lilienberg, og arkitekt Karl Samuelson. For Torgallmenningen ble det utlyst en egen konkurranse i 1918, som ble vunnet av Nils W. Grimnes og Egil Haanshus. Grunneierne forkastet forslaget, og i 1920 ble oppdraget gitt til arkitekt Finn Berner, som leverte sitt utkast i 1923. Berner valgte å gi fasadene et nyklassisistisk uttrykk. De fleste bygningene er i 6 etasjer med tilbaketrukket loftsetasje. Fasadene er holdt i glattpusset tegl; søyleganger forsterker det monumentale preget.

I 1950 ble Sjøfartsmonumentet av billedhuggeren Dyre Vaa avduket på gatens høyeste punkt. I 1999 gjennomgikk gaten en fornyelse ved prosjektgruppen Next to Nothing, og fikk bl.a skiferdekke. En rekke med granittsøyler av billedhoggeren Bård Breivik ble plassert langs fasadene; disse har vist seg å ha svakheter i konstruksjonen.

Bygninger

Nr. Bygning Byggeår Arkitekt
2 Bergens Privatbank 1913 Fredrik Arnesen, Arthur Kaarbøe I dag DnB Nor; en av få bygninger som ikke ble ødelagt i brannen 1916. Nordisk nybarokk.
6 Holberggården 1919 Fredrik Ziegler Kavli Huser restaurant Holbergstuen.
11 Hotell Bristol Daniel Johan Muri
12 1926 Fredrik Arnesen, A. Kaarbøe Nyklassisisme
14-18 Sundt 1938 Per Grieg Et av funksjonalismens hovedverk i Norge; fredet.

Kart

Torgallmenningen
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg