Tjuvholmen. Astrup Fearnley Museet i forgrunnen.
Tjuvholmen 1965
Tjuvholmen sett fra lufta i 1965.
Av /Oslo byarkiv.
Lisens: CC BY SA 4.0

Tjuvholmen er en odde i Oslo, på vestsiden av Pipervika mellom Aker Brygge og Filipstad, opprinnelig om lag 5 dekar. Grunnen er rombeporfyr, som først ble oppdaget og navngitt her av den tyske geologen C. L. von Buch. Tjuvholmen ble utbygd som kaianlegg 1925–1958. Rederiet Fred Olsen & Co. holdt til her 1959–1971, senere tilholdssted for Aker Engineering, Statens Operahøgskole og Statens balletthøgskole. Området ble omregulert for utbygging fra 2006.

Utbyggingsområdet omfatter det landfaste området og to øyer, i alt 51 dekar, utbygd per 2014 med om lag 950 boliger og 1500 kontorarbeidsplasser. På gateplan er det spisesteder, gallerier og forretninger. Hotellet The Thief åpnet 2013. Astrup Fearnley Museet åpnet 2012, tegnet av Renzo Piano. Her er også skulpturpark med parkareal og badestrand.

Utbyggingen ble gjennomført i regi av Selvaag Gruppen og Aspelin Ramm Gruppen. Arkitekt for masterplanen som dannet grunnlaget for områdets reguleringsplan, var Niels Torp.

Navnet kommer av at stedet på 1700-tallet var rettersted for tyver.

Kart

Tjuvholmen
Tjuvholmen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg