Kjøpesenter er et avgrenset område hvor flere butikker innen ulike bransjer er samlet. Slike sentrer inngår som regel i moderne reguleringsplaner. Butikkene drives av ulike foretak, og skiller seg dermed fra tradisjonelle varehus eller magasiner.

Det første norske kjøpesenter ble åpnet i 1966 på Manglerud i Oslo. Kjøpesentrene var lenge knyttet til bydelssentra eller andre knutepunkter med god forbindelse til kollektivtrafikk. I 1980-årene startet en eksplosiv vekst av en ny type kjøpesentre utenfor by- eller bydelssentrene. Sentrene ligger ikke lenger nær kollektivtrafikken, men ved store veier og med gode parkeringsmuligheter. De største av disse kjøpesentrene er (2019) Sandvika, Strømmen og Lagunen storsenter.

De største driftsselskapene for kjøpesentre er Olav Thon Gruppen, Steen & Strøm og Amfi Eiendom. Nevnte selskaper har også etablert kjøpesenterkjeder med blant annet felles drifts- og markedsføringskonsepter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg