Hans Ditlev Franciscus Linstow

Faktaboks

Hans Ditlev Franciscus Linstow
Født
4. mai 1787, Hørsholm i Nord-Sjælland, Danmark
Død
10. juni 1851, Christiania

Hans D.F. Linstow. Det fjerde utkastet til Det kongelige slott i Christiania (Oslo).

Av /KF-arkiv ※.

Hans Ditlev Franciscus Linstow, født i Danmark, norsk arkitekt. Han ble først utdannet som jurist og studerte deretter ved Kunstakademiet i København. Kom 1812 til Bergakademiet i Kongsberg for å studere tekniske fag og arkitektur under O. Olavsen. 1814–15 var han i Ingeniørkorpset, og hadde deretter forskjellige auditørstillinger inntil han 1820 forlot det militære.

Da det ble besluttet å reise en kongelig residens i Oslo, var han den eneste i landet som syntes kvalifisert til å løse denne krevende oppgaven. Etter et langvarig prosjekteringsarbeid tok realiseringen av planene mange år, grunnet vansker av politisk og økonomisk art, en pinefull prosess som tæret sterkt på Linstows arbeidskraft. Slottet stod ferdig 1848.

I 1838 fremla han sitt Forslag angaaende en Forbindelse mellom Kongeboligen og Christiania Bye, som førte til anlegget av Karl Johans gate, det mest markante trekk i hovedstadens fysiognomi.

Av interesse for landets kunstneriske utvikling tok han initiativet til opprettelsen av Den Kongelige Tegne- og Kunstskole (nå Høgskolen i Oslo, avd. Statens håndverks- og kunstindustriskole), hvor han fra 1820 virket som lærer, for liten eller ingen lønn.

Til tross for alt dette ble Linstow lite brukt ved de øvrige representative bygg som ble reist i denne perioden, og som for det meste ble overlatt til hans tidligere assistent C. H. Grosch. Stor betydning fikk imidlertid hans mønstertegninger for kirkebygg (1823–31), som dannet grunnlaget for en lang rekke kirker i Norge på 1800-tallet. Selv stod han som arkitekt bl.a. for kirkene i Flekkefjord (1833) og i Kvinesdal (1837). Linstow utgav også mønstertegninger for prestegårder (1835), og var den første i Norge som leverte tegninger til bygninger i sveitserstil.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg