hotell

Hotel Scandinavia (Radisson BLU Scandinavia Hotel) i Oslo, et av Norges største hoteller.

av . Begrenset gjenbruk

Hotell, den internasjonale betegnelsen for et større innkvarteringssted for reisende. På fransk brukes betegnelsen også om et større hus, for eksempel hôtel de ville (rådhus), Hôtel-Dieu (hospital); i eldre språkbruk også ministerhotell (bolig for diplomatisk sendemann).

Faktaboks

Etymologi
latin hô tel, av latin (domus) hospitalis, ‘gjestfritt hus’

Typer

Hoteller finnes i mange forskjellige kategorier, f.eks. høyfjellshotell, turisthotell, konferansehotell, kurhotell, pensjonshotell og appartementshotell. I hver kategori finnes dyrere og enklere hoteller. Det finnes forskjellige offentlige og private klassifikasjonssystemer for hotellstandard i de enkelte land, men ikke noe felles internasjonalt system.

Internasjonalt er det ikke uvanlig at store foretak innenfor transportvirksomhet eller andre servicenæringer også driver hotellvirksomhet. Det finnes en rekke store hotellkjeder, hvor samarbeidet og standardiseringen av tilbudet til kundene kan være mer eller mindre utviklet, fra samarbeid om markedsføring og bestillingsrutiner til ensartet utforming av hotellrom og restaurantmenyer.

I Norge var det mars 2004 i alt 916 hoteller og andre overnattingsbedrifter med til sammen ca. 125 500 senger og 59 400 rom. Totalt ble det registrert 16 359 892 overnattinger på norske hoteller i 2004, hvorav utenlandske gjester sto for 28 %. Det samlede antall sysselsatte i hotell- og restaurantnæringen var i 2003 ca. 87 600.

Lovgivning

Hotelldrift krever fra 1998 serveringsbevilling, som gis av kommunen (i henhold til serveringsloven av 13. juni 1997).

Utdannelse

Utdannelse innen hotellfaget gis i videregående skole ved studieretning for hotell- og næringsmiddelfag. Høyere utdannelse som husøkonom og hospitality management gis ved Høyskolen Kristiania i Oslo, Høgskolen i Akershus, som bedriftsleder ved Norges hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger og ved UiT – Norges arktiske universitet.

Organisasjoner

Arbeidstagerne i overnattings- og serveringsnæringen er organisert i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet. Arbeidsgivernes organisasjon er Reiselivsbedriftenes Landsforening.

Historikk

Det har gjennom tidene vært herberger overalt hvor for eksempel handel, statsforvaltning eller religiøs kultus har ført til reiser. På 800-tallet opprettet den kristne kirke herberger i Mellom-Europa, såkalte hospits. Fra siste halvdel av 1600-tallet ble de største og beste herberger i Paris kalt hôtel, og i løpet av 1700-tallet ble bruken av denne betegnelse tatt opp i andre europeiske land. I Italia brukes vanligvis den italienske betegnelsen albergo (herberge), i Russland som oftest det russiske ordet gostinitsa. Den internasjonale betegnelsen hotell benyttes ellers stort sett over hele verden.

Flere kjente hoteller har egen artikkel i leksikonet.

Norges største hoteller

Hotell Antall rom
Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo 673
Radisson SAS Scandinavia Hotel, Oslo 488
Radisson SAS Atlanic Hotel, Stavanger 350
Radisson SAS Hotel Norge, Bergen 345
Lillehammer Hotel, Lillehammer 303
Radisson SAS Royal Garden Hotel, Trondheim 298
Rica Hotel Nordkapp, Honningsvåg 290
Radisson SAS Royal Hotel, Bergen 273
Bergen Airport Hotel, Bergen 243
Grand Hotel, Oslo 239

Kommentarer (1)

skrev Gunnar Sanderud

Siste setning i siste avsnitt refererer tydeligvis til papirutgaven.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg