Frem til Norge fikk sin egen grunnlov i 1814, eksisterte det knapt turisme i Norge. Men Walaker Hotel i Solvorn i Luster i Sogn og Fjordane kan dokumentere drift tilbake til 1640, og kalles derfor gjerne «Norges eldste hotell». Utviklingen her i landet gikk imidlertid meget langsomt, og vi fikk ikke det første hotellet før i 1830-årene.
Sommeren 1886 ankom i alt 15 000 turister Norge, og hoteller vokste fram der det før bare fantes enkle skysstasjoner. Disse trehotellene avtegnet det nye i tiden med den overskuddsbetont arkitektur med broderte gavler, gjennombrutte verandaer, rekkverk og sprosseverk, tårn og drager, og representerer derfor en helt spesiell kulturhistorisk arv. Eksempler på disse er Holmenkollen Park, som åpnet som Holmenkollen Turisthotel i 1890, etter initiativ fra legen Ingebrigt Holm, som også stod bak Dr. Holms Høifjeldshotel på Geilo, åpnet i 1909. Et annet hotell i sveitserstil langs Bergensbanen er Fleischer's Hotel på Vossevangen, som stod ferdig i 1889, etter at hotelldrift først ble startet 25 år tidligere. Utne Hotell i Ullensvang kommune i Hardanger, som har vært i kontinuerlig drift siden 1722, fikk også slike karakteristiske påbygg på slutten av 1800-tallet. Kviknes Hotel i Balestrand, der hovedbygget stod ferdig i sveitserstil i 1913, blir også regnet blant de mest fasjonable av Sogn og Fjordanes mange vakre trehoteller. Turtagrø, ved foten av Hurrungane i Jotunheimen, ble bygget i samme stil i 1888, men brant ned til grunnen i 2001 og ble deretter gjenreist i moderne arkitektur. Andre slike hoteller som fremdeles er i drift er Hotel Union i Øye i Norangsfjorden, Hotel Mundal ved Fjærlandsfjorden, Sandven Hotell i Norheimsund, Gloppen Hotell i Nordfjord og Dalen Hotel i Telemark. I 1873 åpnet trehotellet Hotel Norge i Lillesand. De reisende ble imidlertid stadig mer praktisk orienterte, og trehotellene ble raskt umoderne. Det gikk tre generasjoner før det igjen ble verdsatt å ta vare på og videreutvikle disse hotellenes sjarm og egenart, og i dag fremstår de som noen av Norges mest populære overnattingsdestinasjoner.
I Oslo åpnet tyskeren Johan Henrich David Carstens hotell i Rådhusgata 26 i 1807, og dette byttet navn til Hotel d’Angleterre i 1838. Også i byene ble det fart på hotellutviklingen først på slutten av 1800-tallet: Grand Hotel på Karl Johans gate i Oslo åpnet i 1874, mens Hotel Continental ikke åpnet før i 1901. I Bergen var det dårlig stelt til Hotel Norge åpnet i 1885, og i Trondheim fikk sitt Britannia Hotel i 1897.
Fra privat- og familieeide hoteller har det blitt stadig flere kjedehoteller med forskjellige eier- og driftskonsepter. Det har utviklet hotellene til å bli stadig større med en standardisert internasjonal utforming. I 2019 var de største hotellkjedene i Norge det børsnoterte Scandic Hotels, Olav Thon-eide Thon Hotels og Petter Stordalens Nordic Choice. Radisson-kjeden eier mange av de største hotellene i Norge. Fra åpningen i 1990 var Radisson Hotel Plaza i Oslo Norges største hotell, men dette ble forbigått av Choice-kjedens Clarion Hotel The Hub i 2019, med sine 810 rom. Like etter annonserte Radisson at Plaza skulle starte utvidelsen til 900 rom, med ferdigstillelse i 2022. De største hotellene i verden har imidlertid over 7000 rom.
Kommentarer (1)
skrev Gunnar Sanderud
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.