halm

Halm, strå og blad av modent korn, av belgvekster og av engvekster høstet til frø, særlig etter at kornet eller frøet er skilt fra ved tresking.

Bruksområder

I Norge brukes halm til fôr eller strø. Halm har ikke lite næringsinnhold, men er meget tungt fordøyelig. Best er halm av belgvekster, dernest av havre og bygg. Halm brukes som «vomfyll» ved siden av konsentrerte fôrslag og som nødfôr i knappe tider. Ved forskjellig kjemisk behandling kan næringsverdien økes inntil det dobbelte (se halmluting). Ved ensidig korndyrking må halmen pløyes ned eller brennes. I enkelte land brukes halm som taktekkingsmateriale. Som industriråstoff for bygningsplater, cellulose o.a. og som brensel har halm potensielt stor verdi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg