Halm, strå og blad av modent korn, av belgvekster og av engvekster høstet til frø, særlig etter at kornet eller frøet er skilt fra ved tresking.

I Norge brukes halm til fôr eller strø. Halm har ikke lite næringsinnhold, men er meget tungt fordøyelig. Best er halm av belgvekster, dernest av havre og bygg. Halm brukes som «vomfyll» ved siden av konsentrerte fôrslag og som nødfôr i knappe tider. Ved forskjellig kjemisk behandling kan næringsverdien økes inntil det dobbelte (se halmluting). Ved ensidig korndyrking må halmen pløyes ned eller brennes. I enkelte land brukes halm som taktekkingsmateriale. Som industriråstoff for bygningsplater, cellulose o.a. og som brensel har halm potensielt stor verdi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.