Arbeid ved et ukjent meieri i Norge, melkeflasker fylles, foto fra 1955

Meieri er et anlegg som tar mot melk fra melkeprodusenter, behandler den for fremstilling av fløte, smør, ost og syrnede melkeprodukter, og hvor melk som skal selges blir kjølt, pasteurisert, homogenisert og tappet.

Faktaboks

Uttale
meierˈi
Etymologi
fra middelnedertysk ‘melkeproduserende gård’

Meierier i Norge

Samvirkekonsernet Tine har ansvaret for produksjon, distribusjon, produktutvikling og markedsføring av meieriprodukter. Konsernet har 5 regionale meieriselskaper med ca. 50 produksjonsanlegg over hele landet. Tine eies av ca. 11 000 melkeprodusenter (2017).

Tine (som da hadde navnet Norske Meierier) hadd hånd om all førstehåndsomsetning av melk til 1995. Da ble Nordås Gårdsmeieri etablert som det første meieriet utenfor meierisamvirket til å levere melk til konsum (nedlagt i 1997). Andre aktører utenfor Tine (2018) er Q-Meieriene, Synnøve Finden, Normilk og Rørosmeieriet.

Utdanning

Utdanning til fagoperatør, produkttilvirker og prosess- og maskinoperatør i meieriindustrien skjer i videregående opplæring. Høyere utdanning i næringsmiddelteknologi gis ved NTNU og NMBU.

Historikk

Omkring 1850 var det enkelte herregårdsmeierier hvor melkeforedlingen ble utviklet etter mønster fra Sveits eller Nederland. I 1856 ble Nord-Europas første andelsmeieri, Rausjødalen meieri, startet i Tolga i Østerdalen. Det var et lite setermeieri som var i drift bare om sommeren. Det fikk stor betydning for opprettelsen av meierier senere, selv om det bare var i drift i to år. Det første meieriet med helårsdrift ble etablert i Nittedal i 1858, og det første bymeieriet i Skien 1863. Kristiania Meieribolag ble stiftet 1871. Melkeforsyning ble brukt om meierier som tok imot, behandlet og omsatte melk og fløte innenfor et større forbrukerområde, for eksempel en by. Kristiania Melkeforsyning ble opprettet i 1911 med en rekke andre meierier som medlemmer. Noen av disse fungerte bare som mottaksstasjoner og sendte melken videre til melkeforsyningen. Kristiania Meieribolag og Kristiania Melkeforsyning gikk i 1946 inn i Fellesmeieriet A/L.

I årene 1930–1931 ble det organisert distriktsvise melkesentraler som skulle samordne meieridriften og melkedistribusjonen innen sine distrikter. Disse ble midt i 1980-årene avløst av distriktsmeierier. Fra 1895 økte antall meierier sterkt, med det største antallet i 1900 med 845 anlegg. Den senere reduksjonen henger blant annet sammen med den tekniske utviklingen som har gjort det mulig å hente melk langveis fra og likevel bevare kvaliteten.

Den første meieriskolen ble opprettet av Selskapet for Norges Vel i 1867. Staten overtok meieriundervisningen i 1888. Statens næringsmiddeltekniske skole, Trondheim, ble opprettet i 1969 som en fortsettelse av Statens meieriskole. I 1994 gikk den inn i Høgskolen i Sør-Trøndelag, som i 2016 ble en del av NTNU.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg