Bogstad gård, ligger ved Bogstadvannet , ved inngangen til Sørkedalen , en mil fra Oslo sentrum. Museet består av bogstad gård som står nesten inntakt fra omkring 1780 og parken fra 1785. Godset har vært i privat eie  i samme familiekrets, fra 1649 til 1955, og ble åpnet for publikum i 1955.

Bogstad var godsets sentrum. På 1700- og 1800-tallet besto det av ca  550 000 mål skog, tre jernverk og mange sagbruk. Herregården var familiens hjem, administrasjonssenter og representasjonslokaler. Gjennom generasjoner var eierne av Bogstad gård knyttet til rikspolitikken. I 1814 var dette med slektene Anker og Wedel Jarlsberg . Godseier Peder Anker var Norges første statsminister etter 1814. I 1914 fikk hovedbygningen et fremskutt trappehus og hall mot gårdsplassen (ark. Arnstein Arneberg). Hovedbygningen og de tilstøtende uthusbygningene ble fredet i 1924.  

I 1954 overtok Oslo kommune hele eiendommen for pristakst mot at kommunen vederlagsfritt overlot selve Bogstad gård med ca. 130 daa park og annet terreng til Norsk Folkemuseum. Arvingene overlot innbo av historisk interesse til museet, og opprettet Bogstad Stiftelse 1955. Godset er siden blitt drevet som museum. Stedet gikk gjennom en større rehabilitering i 1999, bl.a. med innredning av låven til selskapslokaler (ark. Hans G. Finne og Arne Revheim).

Bogstad gård eies av Bogstad Stiftelse og forvaltes av Norsk Folkemuseum.

Parken ble anlagt av den tyskfødte gartner Johan Grauer omkring 1785, etter at Peder Anker hadde sendt ham på studiereise til England. Parken er formet etter den engelske landskapsstil, og er et tidlig eksempel på dette i Norge.

Bogstad Gård, Norsk Folkemuseum Bogstad gård

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.