Bogstad gård

Bogstad. Hovedbygningen sett fra golfbanen på sørsiden av Bogstadvannet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Bogstad gård er en avdeling under stiftelsen Norsk Folkemuseum. Gården ligger ved Bogstadvannet, ved inngangen til Sørkedalen, en mil fra Oslo sentrum.

Museet består av gården Bogstad, som står nesten intakt fra omkring 1780, og parken fra 1785. Bogstad gård har aktiviteter for hele familien, kafé, butikk og selskapslokaler.

Om museet

Godset Bogstad har vært i privat eie i samme familiekrets fra 1649 til 1955, og ble åpnet for publikum i 1955. I 1954 overtok Oslo kommune hele eiendommen for pristakst, mot at kommunen vederlagsfritt overlot selve Bogstad gård med cirka 130 dekar park og annet terreng til Norsk Folkemuseum. Arvingene overlot innbo av historisk interesse til museet, og opprettet Bogstad Stiftelse i 1955. Godset er siden blitt drevet som museum.

Stedet gikk gjennom en større rehabilitering i 1999, blant annet med innredning av låven til selskapslokaler. Arkitekter var Hans G. Finne og Arne Revheim.

Parken

Parken ble anlagt av den tyskfødte gartneren Johan Grauer omkring 1785, etter at Peder Anker hadde sendt ham på studiereise til England. Parken er formet etter engelsk landskapsstil, og er et tidlig eksempel på dette i Norge.

Historikk

Bogstad var godsets sentrum. På 1700- og 1800-tallet besto godset av cirka 550 000 mål skog, tre jernverk og mange sagbruk. Herregården var familiens hjem, administrasjonssenter og representasjonslokaler. Gjennom generasjoner var eierne av Bogstad gård knyttet til rikspolitikken. I 1814 var dette med slektene Anker og Wedel Jarlsberg. Godseier Peder Anker var Norges første statsminister etter 1814.

I 1914 fikk hovedbygningen et fremskutt trappehus og hall mot gårdsplassen (arkitekt Arnstein Arneberg). Hovedbygningen og de tilstøtende uthusbygningene ble fredet i 1924.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg