Botsfengselet. Tegning av fengselsanlegget på Åkebergsletta i Oslo, oppført av H. E. Schirmer 1844−51.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Botsfengselet var i perioden fra 1851 til 1970 et landsfengselGrønland i Oslo for menn med lengre tids fengselsstraff. Fra 1975 til 2017 var bygningene en del av Oslo kretsfengsel, fra 2001 Oslo fengsel. Bygningene er fredet.

Historikk

Botsfengselet ble opprinnelig tatt i bruk i 1851, bygd etter forslag av Straffanstaltkommisjonen av 1837. Kommisjonen foreslo bygd 7 botsfengsler med i alt 2100 plasser, men av økonomiske grunner ble det bygd bare ett, på Åkebergløkka, med 223 plasser. Opprinnelig hadde fengselet tre cellefløyer som strakte seg ut fra en sentralhall. Dette var tegnet av arkitekten Heinrich Ernst Schirmer. I 1884 ble det bygd til en fløy med fengselskirke, hvor fangene hadde énmannsbåser, tegnet av arkitekten Jacob Wilhelm Nordan. En fjerde fløy, verkstedfløyen, ble tatt i bruk i 1934. Fra 1945 hadde Botsfengselet en koloni med 60 plasser på Røafeltet i Nes på Romerike med skogs- og jordbruksarbeid som beskjeftigelse.

Opprinnelig mottok Botsfengselet mannlige fanger fra 18 til 31 år som var dømt etter Kriminalloven av 1842 til straffarbeid fra 6 måneder til 6 år. En egen lov om Botsfengselet av 20. august 1848 bestemte at straff utholdt i Botsfengselet skulle forkortes med en tredjedel. Dette skyldtes den strenge enromsbehandling som var forutsatt i Botsfengsel-loven etter forbilde av det såkalte Philadelphia-systemet, i motsetning til det utstrakte, men høyst forkastelige fellesskap i straffarbeidsanstaltene på festningene («slaveriene»). Loven opphevde for Botsfengselets vedkommende bestemmelsen om at fanger innsatt i straffarbeidsanstaltene skulle belegges med jern.

Botsfengselet ble nedlagt i 1970 og de innsatte flyttet til det nye Ullersmo landsfengsel på Kløfta. De tre cellefløyene i det gamle Botsfengselet gjennomgikk en omfattende modernisering, og var fra 1975 til 2017 en del av Oslo kretsfengsel, fra 2001 Oslo fengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg