Kontorlandskap er et kontormiljø, fortrinnsvis i begrepets arkitektoniske forstand.

Det betegner vanligvis store, åpne felleskontorer, der de ansatte sitter uten skillevegger, annet enn eventuelt små, lave skjermvegger. Ofte er de ansatte plassert ganske tett, da noe av hensikten med slike kontorløsninger («kostnadseffektive lokaler») er å få flest mulig mennesker inn på minst mulig plass, for dermed å redusere faste kostnader (husleie).

Denne typen kontorløsninger er også blitt innført i bransjer der man tidligere hadde tradisjonelle kontorløsninger, noe som har vært kontroversielt, særlig i de tilfellene der de ansatte er uten faste plasser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. februar 2010 skrev Knut Bøe

Hvorfor er kontorlandskap kontroversielt? Er det på grunn av støy? Hvilke problemer skaper støy? Er utbredelsen av kontorlandskap i fremgang eller tilbakegang?

23. februar 2010 svarte Nina Stang

Kontorlandskap er kontroversoelt på grunn av støy og mangelen på en mer privat sone. Alle hører hva du sier, og ser deg. Det er ikke plass til så mange private ting, og kontoret blir mindre personlig. Det kan være langt til vinduer og mulighet for å lufte. Man kan ikke lenger ha møte med noen på kontoret sitt, men må da gå inn i egne møterom. For dem som er vant til et eget kontor er det ofte vanskelig å venne seg til. Og etter at mange har hatt negative erfaringer med kontorlandskap skulle man tro de var i tilbakegang. Men nye kontorer bygges fortsatt som landskap, så det er antagelig "kostnadseffektivt".

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.