Per Tannum

Faktaboks

Per Tannum
Født
17. mars 1912
Død
25. april 1994
Per Tannum.
Portrettbilde
Av .

Artikkelstart

Per Tannum var en norsk gründer som har satt dype fotspor i norsk designhistorie gjennom etablering av en rekke firmaer som Bonytt, PLUS og Norway Designs.

Tidlige år

Per Tannum vokste opp i Oslo. Etter en tøff tid som dekksgutt til sjøs arbeidet han noen år for et møbelagenturfirma. I 1933 etablerte Tannum egen møbelforretning i Frydenlundsgate i Oslo. I løpet av tiåret startet han sammen med partnere andre interiørforretninger, deriblant P.T. Møbler.

En rekke nyetableringer

Midt under andre verdenskrig og okkupasjonen av Norge startet Per Tannum flere av sine viktigste virksomheter. I 1941 etablerte han Bonytt, møbelTannum og Bruksbo, og året etterpå kredittselskapet Bruksbokreditt. MøbelTannum flyttet inn i Odd Fellow-gården i Stortingsgata. Bedriften har samme beliggenhet i dag, men nå som Tannum Møbler. Opprinnelig solgte man norskproduserte kvalitetsvarer, og helst møbler knyttet til Per Tannums foretakende. I dag er vareutvalget av mer internasjonal karakter.

Bonytt

Sammen med interiørarkitekten Arne Remlov etablerte Tannum tidsskriftet Bonytt. Hensikten med Bonytt var å øke interessen for hjeminnredning og brukskunst. Alt fra starten presenterte man rikelig illustrerte fagartikler med fokus på god smak og funksjonalitet. På tross av okkupasjonsårenes begrensninger opprettholdt man utgivelsene. Bonytt er fortsatt et ledende interiørblad.

Bruksbo

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Tono. Produsert av Sandvik & Co.

Bruksbo agentur og tegnekontor kom i løpet av kort tid til å sette en høy standard for norsk møbelproduksjon. I stedet for å lage dårlige kopier av utenlandske modeller engasjerte Bruksbo landets beste formgivere og interiørarkitekter. Torbjørn Afdal og Rolf Hesland var de to mest kjente. Bruksbo samarbeidet også tett med en rekke møbelprodusenter om både produksjon og eksport. I 1960-årene var rundt 20 prosent av norsk møbeleksport Bruksbo-modeller.

Norway Designs

Tormod Alnæs reklameillustrasjon til Norway Designs i 1957.

Illustrasjon over butikkinteriør
Av .

De fleste av Tannums foretak var resultat av samarbeid mellom enkeltpersoner og bedrifter. Av stor betydning var eksportfremstøtet Norway Designs for Living i Chicago i 1951. Det førte senere til etableringen av designforretningen Norway Designs i Oslo i 1957. Forretningens hovedanliggende var å fremme norsk design – internasjonalt som nasjonalt. Norway Designs har på så måte bidratt til å åpne folks øyne for kvalitetsdesign i hele 60 år.

PLUS

Erling Christoffersen. Kaffeservise i sølv. Forarbeidet av Aanund Havstad ved PLUS. Gitt som 60-årsgave til Per Tannum fra PLUS-venner og Bo-Kreditts styre i 1972.
Kaffeservise i sølv

Per Tannums hjertebarn var brukskunstnerkolonien og organisasjonen PLUS. Den var en sammenslutning av verksteder, brukskunstnere og designere, beliggende i Gamlebyen i Fredrikstad. Verkstedene laget modeller og mønster for industriell masseproduksjon og brukskunstvarer av høy kvalitet. I løpet av kort tid bidro PLUS til å aktualisere norsk design. Det ble også et yndet turistmål. Siden 1985 er organisasjonen videreført i PLUS-skolen.

Arven etter Tannum

Per Tannums barnebarn har fortsatt i hans fotspor og raffinerer livsverkene. Ingunn Boman Fosseide eier og driver Tannum Møbler, og Runa Boman er daglig leder for Norway Designs.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Yvenes, Marianne mfl (red.) (2008). Et PLUS i norsk designhistorie: Brukskunstorganisasjonen PLUS 1958-1978, Fredrikstad Museum/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
  • Johannessen, Wenche Anette (2000). Brukskunst-senteret PLUS: Per Tannums ønske om å etablere et designsentrum, Hovedfagsoppgave i kunsthistorie v/avdeling for kunsthistorie, Universitetet i Oslo
  • Linder, Mats (2017). Arne Lindaas: Edens have og andre synder, Form Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg