Bislett

Artikkelstart

Bislett er et næringsstrøk og boligstrøk i St. Hanshaugen bydel i Oslo. Bislett var opprinnelig en løkke, Bisaalit, trolig med navn etter et vertshus som en gang lå der, og senere brukt om en plass ved Pilestredet.

Faktaboks

Også kjent som

Bislet (eldre skrivemåte)

Det er et trafikknutepunkt, med byens første rundkjøring. På Bislettløkka lå Bislet Teglverk, som i 1898 ble kjøpt for å skaffe de nordvestre bydelene en sports- og lekeplass. Dette var begynnelsen til Bislett idrettsplass og fra 1922 Bislett stadion. Bislett bad åpnet i 1920 med byens første svømmehall. Foran bygningen står Anders Svors skulptur Etter badet.

Bislett har store boligområder med leiegårdsbebyggelse fra 1870–1890-årene og 1920–1930-årene. Tidligere hadde området flere industribedrifter, som Anker Batterifabrikk, Kristiania Brødfabrikk, Frydenlunds Bryggeri og Conrad Langaards Tobakksfabrikk. Særlig de to sistnevnte ga området en egen lukt, bisletlukten, en blanding av maltlukt og tobakkslukt. I 1990-årene ble Frydenlunds fabrikkområde og deler av Langaards ombygd og tatt i bruk av Høgskolen i Oslo (og Akershus).

Kart

Bislett
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Roger Pihl

Jeg forvirres av Bislett/Bislet med én eller to t-er? Skjedde det en omdøping på et tidspunkt, eller går det hulter til bulter opp gjennom historien?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Så vidt jeg kan se er Bislet en eldre skriveform. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

svarte Knut Are Tvedt

Ja, det går litt hulter til bulter. Det er jo en del egennavn her, som benytter ulike skirveformer. Høyskolesenteret skriver Bislet, stadion bislett, badet Bislet osv. Slik er det mye av i Oslo!

skrev Bent J Skjoldborg

Hvad betyder navnet Bisaalit oprindeligt? Kan man ud af navnet se, at der er tale om et spisested? Bent J Skjoldborg, Hirtshals, Danmark.

svarte Erik Bolstad

Den vanligste teorien sier at stedet har navn etter et spisested som populært ble kalt "Bi-så-litt".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg