rasjonering

Rasjonering, det å fordele i rasjoner, spesielt brukt om fordeling av varer gjennom administrative tiltak.

Faktaboks

Uttale
rasjonˈering
Etymologi
av fransk, til rasjon

Rasjonering anvendes når det hersker knapphet på en vare i forhold til de mengder kjøperne vil ønske å kjøpe i et fritt marked. Den er altså et alternativt til å la markedet fordele goder og varer.

Den økonomiske betydning av rasjonering er at den, oftest sammen med prisregulering, hindrer et etterspørselsoverskudd i å slå ut i høyere priser ved at kjøp utover tildelt mengde gjøres til lovbrudd. Vanligvis vil det dog foregå såkalt svartebørssalg, det vil si illegal omsetning til høyere pris.

Rasjonering er av to slag: alminnelig kvantumsbegrensning og individuell fordeling, etter søknad. Den første ordnes vanligvis ved rasjoneringskort, enten for en spesiell vare eller som generell «punkt»-rasjonering for en større varegruppe.

Norge

Rasjonering ble benyttet i Norge under første verdenskrig fra januar 1918 til juli 1919 for levnetsmidler. Under andre verdenskrig ble rasjonering innført for praktisk talt alle forbruksvarer, og for enkelte av disse ble kortrasjonering opprettholdt til 1951. Andre varer var rasjonert enda lenger. Eksempelvis var det rasjonering av biler fram til 1960.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg