Arbeidernes idrettsforbund

Arbeidernes Idrettsforbunds jubileumsarrangement på Dælenenga i 1934.

Av /KF-arkiv ※.
Dælenenga
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dælenenga er et boligstrøk og forretningsstrøk i bydel Grünerløkka i Oslo. Det lå tidligere til Dælen (Dælenenga) gård og omfattet store deler av nåværende Rodeløkka og Grünerløkka. Området ble innlemmet i byen ved byutvidelsen i 1878. Det har leiegårdsbebyggelse fra slutten av 1800-tallet, men det meste ble nyregulert i 1930-årene.

Området var tidligere fabrikkstrøk med blant annet Meieribolagets (senere Fellesmeieriets) anlegg, og fortsatt ligger store bedrifter som Freia her. Under graving i Dælenenggata i 1912 ble det gjort funn av en steinalderboplass (Nøstvetkulturen) med flere redskaper.

Rodeløkka Kolonihager ble anlagt på Dælenenga i 1907 under navnet Kristiania Småhaver. Dælenengen skole ble opprettet i 1862, men er senere nedlagt.

Dælenenga idrettsplass åpnet i 1916. Den er særlig kjent for banesykling (velodrom i 1929–1946) og motorsykkelsport (speedwaykonkurranser i 1947–1968). Fra 1920-årene ble den brukt til bandy, blant annet landskamper, og senere også ishockey, med kunstisbane på den nordre delen av banen i 1985. Kunstisbanen ble overdekket og gjort om til ishall (Grünerhallen) i 1995. Under OL i 1952 var det her ishockeykamper og oppvisningskamper i bandy. Banen ble også brukt til skøyteløp, og blant annet ble Arbeidermesterskapene i 1926 og 1929 avholdt her. Her er det treningslokaler for boksing og bryting, og en fotballbane med kunstgress.

Navnet er avledet av norrønt Dǫlin, sammensatt av dalr 'dal' og vin 'naturlig eng'.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Dælenenga
Dælenenga
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg