Snøhetta, norsk arkitektkontor med partnerne Craig Dykers (f. 1961), Christoph Kapeller (f. 1956) og Kjetil Trædal Thorsen. Firmaet har markert seg sterkt internasjonalt ved å seire med nyskapende bygg i flere store arkitektkonkurranser.

De vant i 1987 den internasjonale konkurransen om nytt bibliotek i Alexandria, Egypt (offisielt åpnet 2002). Kontoret tegnet nybygget til Lillehammer Kunstmuseum, som stod ferdig 1992 som et ledd i den kulturelle satsingen i forbindelse med OL 1994. Snøhetta vant deretter, i 1996, konkurransen om bygging av den norske ambassaden i Berlin (innviet 1999) og i 2000 konkurransen om nytt Operahus ved Bjørvika i Oslo.

I 1999 vant kontoret en arkitektkonkurranse om bygg for et nevrologisk forskningsinstitutt i Marseilles, Saugstads Institutt for utviklingsbiologi, i konkurranse med tre franske firmaer. Dette var første gang et norsk firma vant en arkitektkonkurranse i Frankrike. 2001 vant firmaet konkurranser om Turner-museets nybygg i Margate utenfor London og Sheik Zayed Knowledge Center i Abu Dabi. 2003 stod Bærum kulturhus i Sandvika ferdig.

Firmaet har også fått oppgaven å tegne museumsbygget World Trade Center Museum ved Ground ZeroManhattan, New York.

  • Fløgstad, Kjartan. Hus som vil meg hysa: Snøhetta og det umerkeleg monumentale, 2004, isbn 82-521-6108-1, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.