Snøhetta - arkitektkontor

Snøhetta Arkitektur Landskap as. Biblioteket i Alexandria, som åpnet 2002.

Snøhetta Arkitektur Landskap as av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Snøhetta, norsk arkitektkontor med partnerne Craig Dykers (f. 1961), Christoph Kapeller (f. 1956) og Kjetil Trædal Thorsen. Firmaet har markert seg sterkt internasjonalt ved å seire med nyskapende bygg i flere store arkitektkonkurranser.

De vant i 1987 den internasjonale konkurransen om nytt bibliotek i Alexandria, Egypt (offisielt åpnet 2002). Kontoret tegnet nybygget til Lillehammer Kunstmuseum, som stod ferdig 1992 som et ledd i den kulturelle satsingen i forbindelse med OL 1994. Snøhetta vant deretter, i 1996, konkurransen om bygging av den norske ambassaden i Berlin (innviet 1999) og i 2000 konkurransen om nytt Operahus ved Bjørvika i Oslo.

I 1999 vant kontoret en arkitektkonkurranse om bygg for et nevrologisk forskningsinstitutt i Marseilles, Saugstads Institutt for utviklingsbiologi, i konkurranse med tre franske firmaer. Dette var første gang et norsk firma vant en arkitektkonkurranse i Frankrike. 2001 vant firmaet konkurranser om Turner-museets nybygg i Margate utenfor London og Sheik Zayed Knowledge Center i Abu Dabi. 2003 stod Bærum kulturhus i Sandvika ferdig.

Firmaet har også fått oppgaven å tegne museumsbygget World Trade Center Museum ved Ground ZeroManhattan, New York.

Litteratur

  • Fløgstad, Kjartan. Hus som vil meg hysa: Snøhetta og det umerkeleg monumentale, 2004, isbn 82-521-6108-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg