Dronningbjerget

Dronningberget med Sæterhytten.

Artikkelstart

Dronningbjerget er et høydedrag på Bygdøy, Oslo. Det lå tidligere som en odde innerst i Frognerkilen.

Høyden ble tidligere kalt Lindehagen, men fikk nåværende navn etter dronning Desiderias opphold på kongsgården i 1824. Her ble Sæterhytten oppført i 1862, et serveringssted som var et populært utfartssted til begynnelsen av 1900-tallet.

På sørsiden står en minnestøtte over grev Herman Wedel Jarlsberg (1779–1840), utført av Hans Michelsen og reist av kong Karl Johan i 1845.

Området utgjør om lag 75 dekar. I forbindelse med kong Haralds og dronning Sonjas 70-årsdager i 2007 ble området pusset opp. Restaureringen var en gave fra regjeringen og omfattet tilbakeføring av området til 1800-tallspark, samt restaurering av Sæterhytten og Wedel-monumentet.

Nesten hele Dronningbjerget ble fredet som Dronningberget naturreservat i 2012. Like vest for Dronningbjerget ligger også Hengsåsen naturreservat. Områdene har forekomster av verneverdig kalklindeskog, og formålet er også å sikre kulturmiljøverdiene i området som historisk særlig er knyttet til funksjonene kongelig sommerresidens, folkepark og friluftsområde.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg