Elektrisitet, fysiske fenomener knyttet til negativt eller positivt ladede partikler i ro eller i bevegelse. Læren om elektrisitet i ro, statisk elektrisitet, kalles elektrostatikk, mens læren om elektrisitet i bevegelse, elektrisk strøm, kalles elektrodynamikk.

Det nevnes i oldtidens litteratur at rav kan tiltrekke lette gjenstander, f.eks. tørre strå, når man gnir det. Betegnelsen «elektrisk», som kom på 1600-tallet, betyr egentlig «ravaktig». Ordet elektrisitet er dannet senere og betegnet opprinnelig den tilstand et elektrisk legeme er i; det er senere gått over til å betegne elektrisk ladning.

Det oppstår skader når det føres elektrisitet gjennom kroppen og denne har forbindelse med jorden. Omfanget av skaden er avhengig av en rekke forhold, se elektrisk strømskade, elektrisk skade (SML) og elektrisk støt (SML).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. mai 2011 skrev Kjell Arild Welde

Det er ikke noe bilde her.
Elektrisitet (gnidningselektrisitet) (bilde)

5. august 2011 skrev Yngve Gauslå

Denne artikkelen var altfor kort!

21. oktober 2011 svarte Georg Kjøll

Hei Sedna. Så ikke denne kommentaren før nå, men du kan trykke på en av 'Les mer'-lenkene for å lese mer om elektrisitet. For eksempel har du masse bra informasjon her: http://snl.no/elektrisitet/fysisk_fenomen

Med vennlig hilsen,

Georg Kjøll
Redaktør

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.