New Delhi

Delhi

Av /Store norske leksikon ※.
Lotustempelet i New Delhi fra 1986 er kjent for sin spesielle form.

Delhi. Parlamentsbygningen i New Delhi. Det indiske parlamentet består av underhuset, Lok Sabha, og overhuset, Rajya Sabha. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Delhi. Grønnsaksmarkedet i Chandni Chowk i Old Delhi. Her har håndverkere sine små forretninger, ordnet gatevis: Sølvsmedgate, Snekkergate, Lærgate, Silkegate osv. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Den viktigste forretningsgaten er Chandni Chowk (Sølvgaten), engang kjent som verdens «rikeste» gate, nå en livlig basargate.
Gravpalasset til stormogul Humayun (1508–56) representerer en byggestil som senere nådde sitt høydepunkt i Taj Mahal i Agra.

Artikkelstart

New Delhi er en by og hovedstad i India, i forbundsterritoriet Delhi, på Yamunas høyre bredd. Den består egentlig av to byer, den gamle byen Delhi, til vanlig kalt Old Delhi, hovedstad i Britisk India fra 1912 til 1931, og New Delhi, som har vært hovedstad i India siden 1931. Storbyområdet har 25 703 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
dˈɛli

Delhi er Indias største by, og et viktig handels-, administrasjons- og kultursentrum. Byen har tradisjonelt vært kjent for sitt kunsthåndverk: gull- og sølvfiligransarbeider, elfenbensarbeider og broderier. Det er betydelig og variert industri, blant annet produksjon av elektroniske varer, tekstiler, næringsmidler, sportsutstyr, sykler, bildeler, metall- og gummivarer, plastvarer, lærvarer, medisiner og mye annet. Delhi er også et viktig vei- og jernbaneknutepunkt, og har internasjonal lufthavn (Palam). Byen har flere universiteter, mange høyskoler og forskningsinstitutter, garnisonsby og katolsk erkebispesete. New Delhi har norsk ambassade.

I 2014 offentliggjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) en rapport om luftforurensing i 1600 av verdens byer, og Delhi kom øverst på listen over verdens mest forurensede byer. Indiske myndighetene innført flere tiltak i håp om å redusere noe av luftforurensingen i landet. Blant annet fikk biler kun lov til å kjøre annenhver dag.

Bybeskrivelse

Boliger i Old Delhi.

Old Delhi

Old Delhi ligger vest for Det røde fort (Lal Qila) og kalles enda ofte Shahjahanabad, etter grunnleggeren Sjah Jahan. Det er en tettbefolket by med trange gater, omgitt av murer, bygd på midten av 1600-tallet og forsterket i begynnelsen av 1800-tallet av britene, som bygde tårnene om til bastioner. Det røde fort ligger ved Yamuna og har sitt navn etter den røde sandsteinen, som har gitt byggemateriale til de 16 meter høye murene. Det ble bygd i årene 1628–1658 av Sjah Jahan som keiserslott, og dannet en hel by for seg.

Det røde fort ble også kalt Den sjuende byen, ettersom Sjah Jahan var den sjuende herskeren som hadde anlagt sin egen by her. Da britene omdannet det til citadell ble mye ødelagt, men enda står arkitektoniske praktstykker, som hallen for privataudienser (Diwan-i Khas) og for offentlige audienser (Diwan-i Aam) samt Perlemoskeen (Moti Masjid), oppført av Sjah Jahans sønn Aurangzeb, i hvit og lysegrå marmor.

Rajghat på elvebredden like sør for fortet er etter Mahatma Gandhis bålferd blitt et av Indias mest søkte valfartssteder. Sørvest for fortet ligger Jama Masjid (1644–1656), som er Indias største moské og en av verdens største. Den ble bygd av Sjah Jahan i rød sandstein innlagt med hvit marmor. Den viktigste forretningsgaten er Chandni Chowk (Sølvgaten), engang kjent som «verdens rikeste gate», nå en livlig basargate.

New Delhi

New Delhi ligger sørvest for Old Delhi. Den ble anlagt i årene 1912–1929 og innviet som Indias nye hovedstad i 1931, landets åttende hovedstad. Med sin regelmessige byplan, de mange parkene og alleene, samt de lave og stilrene offentlige bygningene, står New Delhi i sterk kontrast til Old Delhi. Arkitekten bak byplanen, Edwin Lutyen, la vekt på å legge gatenettet slik at de historiske minnesmerkene i gamlebyen er lette å oppsøke. New Delhi representerer derfor en interessant forening av gammelt og nytt. En bred bulevard går mellom ulike offentlige bygninger; fra minnesmerket over falne indere under første verdenskrig, India Gate, til Rashtrapati Bhavan i rød sandstein og marmor, i sin tid visekongens, nå presidentens embetsbolig. Sørøst for India Gate ligger festningen Purana Qila, bygd i årene 1538–1545, og sør for denne, Delhi Zoo.

Delhi har et mangfold av monumenter som representerer de ulike herskerne. Sør for New Delhi ligger den om lag 70 meter høye minareten Quatab Minar, et seiersmonument som sultan Quatab-ud-din Aibak startet byggingen av i 1199 etter hans overtakelse av Delhi. Monumentet står fra 1993 på UNESCOs verdensarvliste. Ved foten av minareten ligger Quawwat-ul-Islam Masjid, som er Indias første moské, bygd på 1100-tallet.

Sør for Delhi Zoo ligger et gravpalass bygd på 1500-tallet. Dette gravpalasset rommer flere mogulers graver, blant annet stormogul Humayuns (1508–1556), og det representerer en byggestil som senere nådde høydepunkter i Agra og Fatehpur Sikri. Byen har en rekke museer og gallerier, blant annet nasjonalmuseum, nasjonalgalleri for moderne kunst, jernbanemuseum, internasjonalt dukkemuseum og Nehru-museet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Aksel-Johan Hegrem

Hei! Er det inkonsekvent stavelse med både Dehli og Delhi, eller er begge ok? Begge former forkommer i artikkelen.

svarte Guro Djupvik

Hei Aksel-Johan. Her er det snakk om skrivefeil, jeg skal rette opp. Språkrådet sier Delhi i sin liste over utenlandske stedsnavn: http://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriverad/navn-pa-steder-og-personer/Geografiske_namn/utanlandske-stadnamn-aa/ Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg