Historisk museum

Historisk museum regnes som et av de mest helstøpte norske arkitekturverk fra århundreskiftet, og et godt eksempel på jugendstilen.

Historisk museum
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Historisk museum er en museumsbygning ved Tullinløkka i Oslo som brukes av Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

I 1897 vedtok Stortinget å bygge en ny museumsbygning som skulle huse de tre organisasjonene Universitetets oldsaksamling, Universitetets etnografiske museum (nå Etnografisk samling) og Myntkabinettet. Historisk museum har aldri vært en egen museumsorganisasjon, men er navnet på bygningen.

Bygningen ble reist 1898–1902, og åpnet for publikum i 1904. Arkitekt var Henrik Bull, og regnes som et av de mest helstøpte norske arkitekturverk fra århundreskiftet, og et godt eksempel på jugendstilen.

I 1999 ble Oldsaksamlingen (med Vikingskipshuset på Bygdøy), Myntkabinettet og Etnografisk museum slått sammen til én organisasjon; Universitetets kulturhistoriske museer. I 2004 ble navnet endret til Kulturhistorisk museum Universitetet i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bergstøl, Jostein m.fl., red.: Kulturhistorier i sentrum: Historisk museum 100 år, 2004

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg