Marienlyst

Marienlyst-blokkene.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Marienlyst er et boligområde i Oslo. Det ligger i bydel St. Hanshaugen, nordvest for Kirkeveien. Området har navn etter løkken Marienlyst. Den ble utbygd med tett blokkbebyggelse (lamellblokker) i 1930-årene (Marienlyst-blokkene). Her er det en idrettsplass, barneskole og ungdomsskole.

Siden 1950 har NRKs hovedkvarter ligger på Marienlyst. NRK vedtok i 2018 å flytte fra området.

Bakgrunn

Det opprinnelige løkkehuset Marienlyst fra 1700-tallet står fortsatt (Blindernveien 10), og bygningen er fredet og huser i dag en barnehage. De ni blokkene langs Kirkeveien ble reist i årene 1934–1936 og var i sin tid landets tettest utnyttede boligområde, med til sammen 530 leiligheter. Oppdraget ble gitt til flere arkitektkontorer – blant andre Olav Olson, F. S. Platou, Finn Bryn og Johan Ellefsen – som løste oppgaven innenfor et enhetlig, funksjonalistisk formspråk med 7–8 etasjers lamellblokker på rekke med plener og beplantning rundt.

NRK

NRKs hovedkontor ligger på Marienlyst i Oslo. Kringkastingshuset - tegnet av Nils Holter - sto ferdig i 1950.
Radiohuset.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kringkastingshuset ble innviet i 1950 etter en lang byggeperiode avbrutt av andre verdenskrig. Det ble bygd i årene 1938–1945, med Nils Holter som arkitekt. De stramme, funksjonalistiske linjene modereres av Store studio som sidefløy, med buet, kobbertekt tak. Fjernsynshuset, som også er tegnet av Holter, ble reist i 1968. NRKs bygningsmasse er utvidet med stadig nye tilbygg på 1980- og 1990-tallet. I 2003 kom et opplevelsessenter.

I 2020 inngikk NRK en avtale med Johan H. Andresens selskap Ferd Eiendom, som kjøper NRKs totale eiendomsmasse på Marienlyst på nærmere 120 000 m2 for minst 3,75 milliarder kroner.

Selve Kringkastingshuset med Store studio er fredet.

Kart

Marienlyst
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg