Vinmonopolet. Av /NTB Scanpix. Begrenset gjenbruk

Vinmonopolet

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mange utsalg, stort utvalg, selvbetjening og kyndig betjening har gjort at Vinmonopolet har blitt en publikumsfavoritt siden omleggingene rundt årtusenskiftet. Vinmonopolet er heleid av den norske staten.

Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Vinmonopolet er et norsk, statseid selskap som har enerett på detaljomsetning av vin, brennevin og sterkøl i Norge. Fram til 1996 hadde Vinmonopolet også enerett på import og distribusjon av vin og brennevin. Virksomheten omsetter også alkoholfri vin og øl, men har ikke lenger enerett på salg av teknisk sprit. Vinmonopolet hadde til sammen 323 utsalgssteder i 2017, og vareutvalget omfatter rundt 20 000 produkter.

Statens inntekter av Vinmonopolets virksomhet fremkommer dels ved forskjellige avgifter fastsatt av Stortinget, dels ved driftsoverskuddet og dels ved vanlig statsskatt. Omsetningen i 2017 var omlag 13,4 milliarder kroner og antallet ansatte var 1815.

Historikk

Aksjeselskapet Vinmonopolet ble stiftet i 1922 med vedtekter og konsesjon fastsatt av Stortinget med sikte på i størst mulig grad å fjerne privatøkonomiske interesser fra alkoholomsetningen. Aksjekapitalen på 20 millioner kroner ble tegnet av private. Utbyttet var begrenset til seks prosent, men innskuddet og et minimumsutbytte på fem prosent var garantert. Resten av overskuddet skulle tilfalle staten.

Virksomheten begynte i 1923 og omfattet import og salg av svake viner og salg av brennevin til teknisk og medisinsk bruk. Etter opphevelsen av hetvinsforbudet i 1923 og brennevinsforbudet i 1927 ble Vinmonopolets omsetningsenerett utvidet til også å omfatte disse produktene. Brennevin fikk Vinmonopolet adgang til å selge i byer med minst 4000 innbyggere som hadde utsalg for brennevin i 1913. Da den opprinnelige konsesjonen utløp i 1932, ble Vinmonopolet omorganisert etter Lov om Aktieselskapet Vinmonopolet av 19. juni 1931. Staten overtok etter hvert aksjene.

Eneretten faller

Åpningsdagen for det første Vinmonopolet på Hønefoss i 1960. Flasken som overrekkes kunden, har ekspeditøren pakket inn i gråpapir, da dette var før plastposene fant veien til polet.

I tråd med EØS-avtalens krav vedtok Stortinget i 1995 at Vinmonopolets enerett til import- og engrossalg av vin og brennevin skulle oppheves fra og med 1996. Samtidig ble det besluttet at produksjons- og distribusjonsvirksomheten skulle skilles fra detaljmonopolet, og denne virksomheten ble videreført i aksjeselskapet Arcus, opprinnelig statseid, fra 2001 privatisert. Fra 2005 forsvant produksjonsmonopolet for vin og brennevin.

I 2005 trakk både administrerende direktør og styreleder i Vinmonopolet seg fra sine stillinger etter at problemer i selskapets innkjøpsrutiner ble avslørt. En lignende sak i 1930 var også foranledningen til omorganiseringen av Vinmonopolet den gang. Gjennom en lovendring i 2006 blir direktøren ansatt av styret etter tidligere å ha blitt utnevnt i statsråd.

Selvbetjening og ekspansjon

Frem til årtusenskiftet ble alle varer handlet over disk, noe som skapte store køer og mye misnøye, særlig før helger, helligdager og ferier. I 1999 kom de første selvbetjente vinmonopolutsalgene. Her fra Vinmonopolet i Kristian IVs gate i Oslo i 1983.
Av /NTB Scanpix.

Mens detaljhandelen generelt begynte å legge om fra diskbetjening til selvbetjening allerede fra tidlig på 1950-tallet, foregikk detaljutsalget i Vinmonopolet lenge over disk. Så sent som på midten av 1990-tallet var alle Vinmonopolets butikker fortsatt diskbetjente. Med bare 116 utsalg i landet som helhet var kapasiteten lav. I helgene var det ofte lang ventetid for å få kjøpt vin og sprit, og «pol-kø» var et mye brukt begrep. Utvalget var også begrenset, og misnøyen med Vinmonopolet var betydelig.

Mot slutten av 1990-tallet ble det tatt politisk initiativ til ekspandere Vinmonopolets virksomhet. I 1999 kom den første selvbetjeningsbutikken. Disse erstattet raskt alle de diskbetjente butikkene. I den kommende 20-årsperioden ble det åpnet 220 nye pol, og ved utgangen av 2017 hadde antallet butikker nådd 323. Svært mange av de nye butikkene ble åpnet i deler av landet der det ikke hadde vært polutsalg tidligere. Tilbudet ble også utvidet med internettbestilling og levering på Posten og post i butikk samt hjemkjøring. Produktutvalget økte i den samme perioden også kraftig, fra 2000 til 20 000.

Vinmonopolet styrket med dette også sitt omdømme betraktelig. I 2018 havnet Vinmonopolet på andreplass i Norsk Kundebarometers måling av kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hamran, Olav & Christine Myrvang: Fiin gammel: Vinmonopolet 75 år, 1998, isbn 82-518-3738-3, Finn boken
  • Lindeman, Gunnar: Trekk av A.S Vinmonopolets historie 1922–1972, 1972, isbn 82-07-01641-8, Finn boken
  • Sverdrup, Jakob: Et statsmonopol blir til : Vinmonopolet frem til 1932, 1972, isbn 82-07-01643-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg