. Begrenset gjenbruk

Oslo, norsk handelsforetak opprettet i 1922; staten eier fra 1939 alle aksjer. Vinmonopolet har enerett på detaljomsetning av vin, brennevin og sterkøl i Norge, til 1996 også import og distribusjon av vin og brennevin. Omsetter også alkoholfri vin, men har ikke lenger enerett på salg av teknisk sprit. Det var (per 2005) 198 utsalgssteder, og det planlegges etablering av ytterligere; de første selvbetjeningsbutikker kom i 1999. Vareutvalget omfatter ca. 8600 produkter.

Statens inntekter av Vinmonopolets virksomhet fremkommer dels ved forskjellige avgifter fastsatt av Stortinget, dels ved driftsoverskuddet og dels ved vanlig statsskatt. Omsetning ca. 11 mrd. kr med rundt 1700 ansatte (2005). Adm. direktør fra 2006 er Kai G. Henriksen.

Aksjeselskapet Vinmonopolet ble stiftet i 1922 med vedtekter og konsesjon fastsatt av Stortinget med sikte på i størst mulig grad å fjerne privatøkonomiske interesser fra alkoholomsetningen. Aksjekapitalen på 20 mill. kr ble tegnet av private. Utbyttet var begrenset til 6 %, men innskuddet og minimumsutbytte 5 % var garantert. Resten av overskuddet skulle tilfalle staten. Virksomheten begynte i 1923 og omfattet import og salg av svake viner og salg av brennevin til teknisk og medisinsk bruk. Etter opphevelsen av hetvinsforbudet i 1923 og brennevinsforbudet i 1927 (se brennevinsforbud), ble Vinmonopolets omsetningsenerett utvidet til også å omfatte disse produktene. Brennevin fikk Vinmonopolet adgang til å selge i byer med minst 4000 innbyggere som hadde utsalg for brennevin i 1913. Da den opprinnelige konsesjonen utløp i 1932, ble Vinmonopolet omorganisert etter Lov om Aktieselskapet Vinmonopolet av 19. juni 1931. Staten overtok etter hvert aksjene.

I tråd med EØS-avtalens krav vedtok Stortinget i 1995 at Vinmonopolets enerett til import- og engrossalg av vin og brennevin skulle oppheves fra og med 1996. Samtidig ble det besluttet at produksjons- og distribusjonsvirksomheten skulle skilles fra detaljmonopolet, og denne virksomheten ble videreført i aksjeselskapet Arcus, opprinnelig statseid, fra 2001 privatisert. Fra 2005 forsvant produksjonsmonopolet for vin og brennevin.

I 2005 trakk både adm. direktør og styreleder seg fra sine stillinger etter at problemer i selskapets innkjøpsrutiner ble avslørt. En lignende sak i 1930 var også foranledningen til omorganiseringen av Vinmonopolet den gang. Gjennom en lovendring i 2006 blir direktøren ansatt av styret etter tidligere å ha blitt utnevnt i statsråd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.