En arkitekt er en person som ut fra en egnet utdannelse planlegger fysiske omgivelser med mål om å ta vare på menneskers praktiske og åndelige behov. Omgivelsene arkitekter arbeider med spenner fra møbler og hus til byer og anlegg i landskapet.

I Norge blir arkitekter utdannet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og den private Bergen Arkitekthøgskole (BAS).

Normal studietid ved AHO er 5 ½ år, ved de to andre 5 år. Ved alle skolene kreves det eksamen fra videregående skole, med visse muligheter for unntak. Ved AHO og BAS skjer utvelgelsen av studenter etter opptaksprøver. Ved NTNU skjer opptaket bare delvis etter andre kriterier enn karakterene fra videregående skole.

Tittelen arkitekt er ikke beskyttet, men ved kongelige resolusjoner er det bestemt at arkitekteksamen fra de tre norske skolene, eller fra faglige jevngode utenlandske arkitektskoler, gir enerett til tittelen sivilarkitekt. Medlemskap i Norske Arkitekters Landsforbund står som garanti for de faglige kvalifikasjonene, og medlemmer her får tittelen arkitekt MNAL.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. juni 2015 skrev Kjersti Lie

Det bør vel være en "se også" eller annen henvisning til "Sivilarkitekt"?

9. juni 2015 svarte Anne Marit Godal

Takk for kommentar! No har vi lenka inn betre.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.