arkitekt

En arkitekt er en person som ut fra en egnet utdannelse planlegger fysiske omgivelser med mål om å ta vare på menneskers praktiske og åndelige behov. Omgivelsene arkitekter arbeider med spenner fra møbler og hus til byer og anlegg i landskapet.

Faktaboks

uttale:
arkitˈekt
etymologi:
av gresk og latin ‘overbyggmester’

Utdannelse

I Norge blir arkitekter utdannet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og den private Bergen Arkitekthøgskole (BAS).

Normal studietid ved AHO er 5 ½ år, ved de to andre 5 år. Ved alle skolene kreves det eksamen fra videregående skole, med visse muligheter for unntak. Ved AHO og BAS skjer utvelgelsen av studenter etter opptaksprøver. Ved NTNU skjer opptaket bare delvis etter andre kriterier enn karakterene fra videregående skole.

Tittelen arkitekt er ikke beskyttet, men ved kongelige resolusjoner er det bestemt at arkitekteksamen fra de tre norske skolene, eller fra faglige jevngode utenlandske arkitektskoler, gir enerett til tittelen sivilarkitekt. Medlemskap i Norske Arkitekters Landsforbund står som garanti for de faglige kvalifikasjonene, og medlemmer her får tittelen arkitekt MNAL.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kjersti Lie

Det bør vel være en "se også" eller annen henvisning til "Sivilarkitekt"?

svarte Anne Marit Godal

Takk for kommentar! No har vi lenka inn betre.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg