Bjørn Ianke

Faktaboks

Bjørn Ianke

Bjørn Enge Ianke

Født
1. april 1919, Etne, Sunnhordland
Død
4. oktober 1991, Fredrikstad
Bjørn Ianke
Portrettbilde
Av .

Artikkelstart

Bjørn Ianke var en norsk interiørarkitekt og møbelformgiver. Som formgiver arbeidet han med tradisjonelle formuttrykk. Blant Iankes viktigste oppgaver var innredningene til Kongeskipet Norge og Stiftsgården i Trondheim.

Oppvekst

Bjørn Ianke var helt fra ungdomsårene opptatt av snekring og konstruksjon. Som 16-åring laget han sin første båt, en Oslo-jolle. Til tross for at Ianke vokste opp i en akademisk familie, der faren var sogneprest i Fredrikstad, var han lite interessert i skolearbeid. Han var oftere å finne hos båtbyggerne på Andersenslippen enn på skolebenken. I andreklasse på gymnaset strøk Ianke, men han lyktes å få vitnemål (examen artium) i 1939.

Utdannelse

Bjørn Ianke studerte i perioden fra 1939 til 1941 ved Carl Malmstens Olofsskolan og fra 1941 til 1943 tok han yrkesrettet møbelsnekkerutdannelse ved Olofsskolans Verkstad. I 1943–1944 tok han svennebrev, og svennestykket hans var et sjakkbord i jakaranda og epletre. Samtidig jobbet Ianke på Carl Malmstens tegnekontor (1943–1945).

Oslo-opphold

I 1945 flyttet Ianke til Oslo. Der jobbet han i et par år på tegnekontoret til J. von der Lippe Møbler. Straks fikk han i oppdrag å tegne møbler til Lysebu, en eiendom i nyklassisistisk stil, som var gitt som takkegave for Danskehjelpen under andre verdenskrig. Ianke deltok på utstillingen Nordisk Konthantverk i Stockholm (1946) på vegne av firmaet. Samtidig leverte han bidrag til Foreningen Brukskunst i Trondheim sin konkurranse om hotellmøbler. Der ble han tildelt førstepremien.

I 1947 fikk Ianke hjemlengsel og flyttet til Fredrikstad og etablerte eget tegnekontor med verksted.

Kongeskipet Norge

Bjørn Ianke var en av få utvalgte møbelformgivere til å innrede Kongeskipet Norge. Skipet ble gitt som gave til kong Haakon 7 sin 75-årsdag i 1947. Ianke ble tildelt å innrede skipets dagsalong. Totalt designet han elleve modeller, deriblant bord, stol, konferansebord, lenestol og benk. Konferansebordet i teak ble utført med innlagte messingborder i platen. Møbelsnekkerfirmaet A. Huseby & Co. var blant firmaene som laget møbler etter tegningene hans.

Denofa

Hjørnesofaen utenfor direktørrommet i Denofas administrasjonsbygg er stedstilpasset og antagelig utført i 1949.

Interiør

Etter Bjørn Ianke etablerte seg i Fredrikstad fikk han flere lokale oppdragsgivere. Viktigst var Denofa. Allerede første året etter hjemkomsten laget han en lenestol til røkeværelset i selskapets administrasjonsbygning. I 1949 leverte han sofa, bord og en monter for oljeprøver. Det samme året formga Ianke både interiører og møbler til administrasjonsbygningens andreetasje. Deriblant en buet sofa i engelsk stil utenfor direktørværelset. Til det inntilliggende værelset laget han et plassbygd bokskap av ypperlig kvalitet. De siste oppdragene for Denofa ble utført i 1970.

Arbeid for Monrad og Huseby

Bjørn Iankes høyryggede konferansestol i teak og møbelstoff av Elise Jakhelln ble utført ved A. Huseby & Co., Oslo.
Stol

I hovedparten av sin aktive karriere samarbeidet Bjørn Ianke med møbelfirmaene A. Huseby & Co. og Hans Sundt Monrad i Oslo. Flere av de stoppede stolene og sofaene for firmaene var konstruert over samme grunnform. Stolen Liten Ianke som ble produsert for Hans Sundt Monrad ble en klassiker. Den ble utstilt på Foreningen Brukskunsts høstmønstring i 1956.

Andre møbler var spesiallaget, for å senere settes i serieproduksjon. Sofaen Titan til firmaet Kronos Titan ble fra rundt 1957 satt i ordinær produksjon hos Monrad. En rekke av Iankes møbler for Huseby & Co. og Hans Sundt Monrad ble trukket i håndvevd ullstoff fra Elise Jakhellns vevstue.

Samarbeidet med Lars Aker

Bjørn Iankes viktigste samarbeidspartner i Fredrikstad var møbelsnekkeren Lars Aker. Han jobbet for det lokale snekkerfirmaet Lars Søland & sønner. De fleste spesielle interiøroppdragene ble utført av Aker. De snakket med hverandre på telefon hver eneste morgen og ofte møttes de hos Ianke for å diskutere ulike prosjekter.

Stiftsgården i Trondheim

Et av Bjørn Iankes mest prestisjefulle oppdrag var nymøbleringen av de kongeliges private værelser til Stiftsgården i Trondheim. I perioden fra 1953 til 1956 tegnet han rundt 30 modeller. Kong Haakon 7s soveværelse ble innredet til et kahyttlignende arbeidsværelse med skap, skrivebord i polert tre og stoler i nyklassisistisk stil. I frokostværelset var alle møblene i malt bjørketre. I Kongens værelse var det mahogni, i prinsesse Astrids pære og prins Haralds teak. Mesteparten av møblene ble utført av snekkermesterne Marcus Berg, Edvard Eriksen og Carl D. Fyhn som alle bodde i Trondheim.

New Dehli

Bjørn Ianke. Armstol. Modell: New Dehli. Tegnet i ca. 1959.

I 1959 formga Bjørn Ianke en spisestol, et spisebord og et sidebord til ambassaden i New Dehli. Spisestolen er et av de fremste enkeltstykkene i norsk møbelkunst. Utformingen er i skandinavisk, organisk stil, men etter kinesisk-engelsk inspirasjonsgrunnlag. Utførelsen er førsteklasses og armlenets svungne form danner spisestolens høydepunkt. Fra 1962 ble stolen produsert av Hans Sundt Monrad i en noe forandret utgave som New Dehli I.

Bygningsbevarer

Ianke var lidenskapelig opptatt av å bevare bydelen Gamlebyen i Fredrikstad, og i 1964 kjøpte han Feiergården. Restaureringsarbeidet ble gjort over 14 år. Førsteetasjen ble innredet som verksted og tegnestue. Den bratte trappen opp til andreetasjen var med en eget utformet håndløper i furu som ble avsluttet i en myk vinkel, festet til veggen med treplugger. Bjørn Ianke fikk i 1960 den høythengende Jacob-prisen som anerkjennelse for sitt fremragende arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
  • Stenseth, Per (2009). Bjørn Ianke – møbelkunstner og Gamlebybevarer, Mindre Alv, Årbok XIII, Fredrikstad Museum
  • Linder, Mats (2019). Bjørn Ianke: Mesterlig møbelkunst, Samler & Antikkbørsen, 2/2019

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg