bolig

Hus. Et trehus med markering av enkelte deler.

Av /Store norske leksikon ※.

Bolig. Boliggrunntypen fra middelhavsområdet. Boligarealet er gruppert rundt en åpen gård som er lukket mot gaten. Her er intet markant ildsted. Beskyttelse mot sol og varme har vært avgjørende for utformingen. Huset er fra El-Oued i Algerie.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

En bolig er et hus eller en leilighet hvor man bor fast.

Boligmassen i Norge

Den vanligste boligtypen i Norge er den frittliggende eneboligen. Bildet er fra Hønefoss.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I Norge er det (2005) ca. 3,7 millioner bygninger, herav 1,4 millioner boligbygninger. Siden 1950 har antall boliger blitt fordoblet: Det er 2 millioner bebodde boliger; 1,1 millioner eneboliger og en halv million leiligheter. Siden den første boligtellingen har boligforholdene/boligstandarden bedret seg i takt med velstandsutviklingen.

Eieformer

De finnes ulike eieformer:

Boligfinansiering

De færreste kan finansiere sin bolig bare med egen kapital. Som regel blir en vesentlig del av kostnadene dekket ved pantelån som gis mot sikkerhet i eiendommen (realkreditt).

Boligpolitikk

Med boligpolitikk menes først og fremst offentlige myndigheters tiltak for å gjøre boligforholdene bedre ved å stille til rådighet lån og tilskudd til oppføring og utbedring av boliger, til forbedring av bomiljøet og til å holde nede boutgiftene for husholdninger med liten betalingsevne.

Målet for boligpolitikken er å skaffe alle innbyggerne et tilstrekkelig boligtilbud innen rammen av et boutgiftsnivå som de boligsøkende kan makte.

Skatt på bolig

Boligeiendommer beskattes på en rekke ulike måter, blant annet i form av formuebeskatning, som beregnes ut fra eiendommens ligningsverdi, det vil si den verdi som ligningsmyndighetene har fastsatt for eiendommen året før skatteåret.

Bolighistorie

Bolig. Den nordiske boliggrunntypen, ettromshuset eller hallen. Den faste innredningen er gruppert rundt åren, det åpne ildstedet midt på gulvet. Beskyttelse mot kulde var vesentlig for utformingen. Senere ble åren erstattet av peis. Åmlistua fra Setesdal på Norsk Folkemuseum, bygd på 1600-tallet.

Av /KF-arkiv ※.

Innenfor ulike regioner og epoker har boligforholdene alltid utviklet seg som typiske, alt etter klima, materialtilgang, økonomi, samfunnsstruktur og sosiale forhold, som blant annet forestillinger om hva slags enheter den enkelte boligen skal huse (som f.eks. storfamilie eller kjernefamilie).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg