Østkantutstillingen, felles betegnelse på en serie utstillinger og foreningen som stod bak dem i Oslo fra 1920- til 1950-årene. Utstillingene hadde til formål å vise beboerne på østkanten i Oslo hvordan de skulle innrede og utstyre hjemmene sine på en vakker, praktisk og billig måte. Initiativtakeren og drivkraft gjennom mange år var aktivisten og idealisten Nanna Broch (1879–1971), som var Oslo helseråds boliginspektør 1919–45.

Den første utstillingen ble åpnet i desember 1923 i foredragssalen i 2. etasje i Deichmanske biblioteks filial på Schous plass. Den omfattet bl.a. tre møblementer: et spisestuemøblement kjøpt umalt på Youngstorgets basar og deretter gråmalt og utstyrt med blå puter, samt et stue- og et soveromsmøblement kjøpt fra Th. Lunde på Lillehammer. I 1926 arrangerte Nanna Broch nok en utstilling på Schous plass, men først i 1928 fikk Østkantutstillingen egen bygning på Ankertorget, reist for innsamlede midler på en tomt stilt gratis til rådighet av kommunen.

Østkantutstillingen viste hele innredninger av stuer, soveværelser og kjøkken, samt keramikk, tekstiler og moderne kjøkkenutstyr, men også så vel maleriutstillinger som problematiserende utstillinger om helse og boligsak. Utstillingene skiftet flere ganger i året, og hver gang var avisene på plass med positive omtaler.

Blant Østkantutstillingens mest markante utstillinger kan nevnes «Nye møbler» (1930, etter arkitekt Knut Knutsens tegninger; trolig den første utstilling av funksjonalistisk interiør i Oslo), «Bolig- og helse» (1932, i samarbeid med Folkehelseforeningen), «Flaskeberget» (1936, om alkoholproblemet) og «Vann til husmødrene» (1939). Under den annen verdenskrig var Østkantutstillingen stengt, men virksomheten ble tatt opp igjen 1947 og pågikk til til 1956. I dag benyttes bygningen som barnehage.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.