Henrik Bull var en norsk arkitekt, sønn av Georg Andreas Bull. Han tegnet en rekke kjente bygg som for eksempel Nationaltheatret og han var direktør for Statens håndverks- og kunstindustriskole. Av arbeidene hans er kanskje designet av Lohengrin-sjokoladen det aller best kjente.

Bull ble utdannet ved Christiania tekniske skole og den tekniske høyskole i Berlin. Et av de tidlige verkene hans er Paulus kirke ved Birkelunden på Grünerløkka i Oslo (1889–92).

Bull gjorde en markant innsats i norsk arkitektur som jugendstilens sterkeste representant på begynnelsen av 1900-tallet, der han tegnet tre monumentale bygninger: Nationaltheatret, Historisk museum og Regjeringskvartalets første etappe, alle i Oslo.

Han tegnet flere store villaer på Oslos vestkant, blant andre Villa Otium (1909–12; som fra 1924 ble amerikansk ambassadørbolig. Huset er et hovedverk innen villaarkitekturen i tiden omkring første verdenskrig.

Han var en av hovedarkitektene for Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914, der den store maskinhallen, hallen for håndverk og industri, samt avdelingen for fiskeri og sjøfart på Skarpsno ble utført etter hans tegninger.

I en lang periode fra 1912 til –34 var han direktør for Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Bull var også aktiv innenfor fortidsvern (kulturminner). Han arbeidet i tillegg med kunstindustri og designet Lohengrin-sjokoladen for Freia i 1911. De to sjokoladehodene i hver ende er stiliserte roser i en blanding av jugendstil og norsk dragestil. Sjokoladen er fortsatt i salg over hundre år etter. Den har fått status som medalje blant medlemmene i Norske arkitekters landsforbund. Bulls engasjement for fortidsvernet slo en fin sløyfe da Lohengrin ble kåret som et av kulturminnene i forbindelse med kulturminneåret 2009.

  • Thiis-Evensen, Thomas: Henrik Bull - arkitekt og formgiver, 1975, isbn 82-7078-010-3, Finn boken
  • Tschudi-Madsen, Stephan: Henrik Bull, 1983, isbn 82-00-06270-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.