Henrik Bull

Faktaboks

Henrik Bull
Født
28. mars 1864, Christiania (nå Oslo)
Død
2. juni 1953, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Henrik Bull
Av /NTB Scanpix ※.
Henrik Bulls utkast 1909 til Nobels gt. 28
Av .
Litografi på papir Arkitekt Henrik Bull fra 1928.
Av /Nasjonalmuseet.

Nationaltheatret i Oslo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Henrik Bull tegnet Historisk museum, oppført 1901 på Tullinløkka i Oslo, en av Norges fineste jugendbygninger. Foto av fasaden mot Frederiks gate med hovedinngangen.

Av /KF-arkiv ※.
Henrik Bulls sofa fra 1896 er rikt utskåret i tidens dragestil. Utført ved A. Huseby & Co.
Henrik Bull. Akvarell. Finansdepartementet. Ca. 1905.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Henrik Bull var en norsk arkitekt. Han tegnet en rekke kjente bygg, som Nationaltheatret og Historisk museum, og han var direktør for Statens håndverks- og kunstindustriskole. Av de øvrige arbeidene hans er kanskje designet av Lohengrin-sjokoladen det aller best kjente.

Arkitektur

Bull ble utdannet ved Christiania tekniske skole og den tekniske høyskole i Berlin. Bull var hospitant ved Kristiania Tekniske Skole i 1883–1884 og Den kongelige Tegneskole. Arkitektutdannelsen fikk han ved Königlich Technische Hochschule i Berlin i årene 1884–1887, under Johannes Otzen, og ved Akademie der Künste i Berlin i 1888. Egen arkitektpraksis hadde han i Kristiania fra 1888. Et av de tidlige verkene hans er den nygotiske Paulus kirke ved BirkelundenGrünerløkka i Oslo (1889–92).

Bull gjorde en markant innsats i norsk arkitektur som jugendstilens sterkeste representant på begynnelsen av 1900-tallet. Han tegnet tre monumentale bygninger: Nationaltheatret, Historisk museum og Regjeringskvartalets første etappe, alle i Oslo. Disse er fremtredende eksempler på art nouveau. Bull tegnet også ofte møbler og annet inventar til sine bygg. I 1904 mottok han den prestisjetunge prisen A.C. Houens fonds diplom for Akersgata 40, Regjeringskvartalet.

Han tegnet flere store villaer på Oslos vestkant, blant andre Villa Otium (1909–12; som fra 1924 ble amerikansk ambassadørbolig. Huset er et hovedverk innen villaarkitekturen i tiden omkring første verdenskrig.

Bull deltok i utformingen av Norges jubileumsutstilling 1914 i Kristiania. Her tegnet han en monumental industribygning i art nouveau, men gikk over til nyklassisisme i den store maskinhallen med klassisk tempelfront, noe som viser at han var en foregangsmann for denne stilen. Han tegnet også broen over dammene og utstillingens maritime avdeling på Skarpsno. Han fungerte dessuten som utstillingens «bygningschef».

Interiører

Henrik Bull formga også deler av interiøret til flere av bygningene han tegnet. Til Regjeringsbygningen (nå Finansdepartementet) formga han lysarmaturer, dørvridere, møbler, smijernsarbeider, veggsjablonger og flere dekorative arbeider innenfor kunsthåndverkerens fagområde. Den samlede stil gikk under kunstbegrepet jugend, dels med nasjonale særpreg som dragestilen, men også influert av samtida tyskøsterriksk jugend og engelsk arts and crafts. Totaliteten var imponerende og svært virkningsfull.

Dekorative arbeider

Omkring år 1900 tegnet Henrik Bull flere dekorative arbeider for gullsmed David-Andersen. Alt fra små brosjer og beltespenner til større vikingskip i dragestil og et imponerende bokbind med sølvbeslag til bedriftens 25-årsjubileum. Beslagene til boken er utformet som en stavkirkeportal med bevingede drager.

På oppdrag for Den norske Haandverks- og Industriforening i Kristiania tegnet han et møblement til Stockholmsutstillingen (1897). Møblene ble utført av Brødrene Ollendorf, G.N. Huseby og A. Huseby, mens treskjæringsarbeidene utførte Lars Kinsarvik og John Borgersen. Den samme Borgersen utførte også Bulls kråskap til lotteriutstillingen 1902.

Henrik Bull tegnet flere ovner for Kværner Brug (senere Jøtul). Den mest kjente er Kongeovnen (1905/1906). Ovnen ble utstyrt av billedhogger Lars Utne med relieffportrett av Kong Haakon 7 og Dronning Maud og det kongelige slott. En annen ovn av nasjonal karakter var Eidsvoldsovnen fra 1914 til minne om 100-års grunnlovsjubileet. Den ble dekorert med motiv av Eidsvollsbygningen på front og riksvåpenet på sidene.

For Porsgrunds Porselænsfabrik (PP) tegnet Bull i tiden rundt 1900–1906 noen prøver til tallerkener/prydplater i dragestil, som kan tenkes å ha vært et komplement til Gerhard Munthes Blaaveis-dekor. Særdeles vellykket i både komposisjon og kunstnerisk utførelse var Kroningsplatten for PP i anledning kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906.

Annet arbeid

Henrik Bulls jardiniere i sølv for David-Andersen er utformet i tidens dragestil.

I en lang periode fra 1912 til 1934 var han direktør for Statens håndverks- og kunstindustriskole. I tillegg til sitt virke som arkitekt og lærer utformet Bull blant annet en norsk myntserie. Bull var også aktiv innenfor fortidsvern (kulturminner). Han arbeidet i mange år med oppmålinger for Fortidsminneforeningen og var viseformann i Osloavdelingens styre.

Lohengrin

I 1911 utformet han Lohengrin-sjokoladen for Freia. De to sjokoladehodene i hver ende er stiliserte roser i en blanding av jugendstil og norsk dragestil. Sjokoladen var i salg helt frem til 2019. Den har fått status som medalje blant medlemmene i Norske arkitekters landsforbund. Bulls engasjement for fortidsvernet slo en fin sløyfe da Lohengrin ble kåret som et av kulturminnene i forbindelse med kulturminneåret 2009.

Familie

Henrik Bull var sønn av Georg Andreas Bull.

Viktige bygg av Henrik Bull

  • Nationaltheatret
  • Historisk museum
  • Regjeringskvartalet, første etappe
  • Villa Otium, bolig for den amerikanske ambassadør
  • Edvard Munchs vinteratelier på Ekely

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thiis-Evensen, Thomas: Henrik Bull – arkitekt og formgiver, 1975, isbn 82-7078-010-3, Finn boken
  • Tschudi-Madsen, Stephan: Henrik Bull, 1983, isbn 82-00-06270-8, Finn boken

Kommentarer (2)

skrev Vibeke Moldskred Gundersen

Hei,
vedr. Henrik Bull.
"Kroningsplatten for PP i anledning kongebryllupet 1906". Denne setning er å lese i SNLs artikkel om Henrik Bull. Men det var vel ikke bryllup i 1906, men kroning av Kong Haakon og Dronning Maud i Nidarosdomen juli 1906?

Alt vel fra

Vibeke Moldskred Gundersen

skrev Anne Marit Lunde

Hei!
Takk for godt innspill. Dette er nå rettet opp.

Beste hilsen Anne Marit Lunde

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg