Henrik Bull var en norsk arkitekt, sønn av Georg Andreas Bull. Han tegnet en rekke kjente bygg som for eksempel Nationaltheatret og han var direktør for Statens håndverks- og kunstindustriskole. Av arbeidene hans er kanskje designet av Lohengrin-sjokoladen det aller best kjente.

Bull ble utdannet ved Christiania tekniske skole og den tekniske høyskole i Berlin. Et av de tidlige verkene hans er Paulus kirke ved Birkelunden på Grünerløkka i Oslo (1889–92).

Bull gjorde en markant innsats i norsk arkitektur som jugendstilens sterkeste representant på begynnelsen av 1900-tallet, der han tegnet tre monumentale bygninger: Nationaltheatret, Historisk museum og Regjeringskvartalets første etappe, alle i Oslo.

Han tegnet flere store villaer på Oslos vestkant, blant andre Villa Otium (1909–12; som fra 1924 ble amerikansk ambassadørbolig. Huset er et hovedverk innen villaarkitekturen i tiden omkring første verdenskrig.

Han var en av hovedarkitektene for Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914, der den store maskinhallen, hallen for håndverk og industri, samt avdelingen for fiskeri og sjøfart på Skarpsno ble utført etter hans tegninger.

I en lang periode fra 1912 til –34 var han direktør for Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Bull var også aktiv innenfor fortidsvern (kulturminner). Han arbeidet i tillegg med kunstindustri og designet Lohengrin-sjokoladen for Freia i 1911. De to sjokoladehodene i hver ende er stiliserte roser i en blanding av jugendstil og norsk dragestil. Sjokoladen er fortsatt i salg over hundre år etter. Den har fått status som medalje blant medlemmene i Norske arkitekters landsforbund. Bulls engasjement for fortidsvernet slo en fin sløyfe da Lohengrin ble kåret som et av kulturminnene i forbindelse med kulturminneåret 2009.

  • Thiis-Evensen, Thomas: Henrik Bull - arkitekt og formgiver, 1975, isbn 82-7078-010-3, Finn boken
  • Tschudi-Madsen, Stephan: Henrik Bull, 1983, isbn 82-00-06270-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.