Wilhelm von Hanno. Grønland kirke med den tidligere Grønland brannstasjon til venstre og den tidligere Fernanda Nissens skole (husmorskolen) til høyre. Alle bygningene ble tegnet av von Hanno i nyromansk stil og oppført i upusset tegl i 1860-årene.

Væring. Begrenset gjenbruk

Wilhelm von Hanno, tysk-norsk arkitekt. Han kom i 1850 til Christiania, hvor han bistod Alexis de Chateauneuf under oppførelsen av Trefoldighetskirken. Etter hans sykdom og død stod von Hanno som utførende arkitekt, assistert av Heinrich Ernst Schirmer, som han var i kompaniskap med i 1853–64.

Sammen stod de for utførelsen av en rekke kirker, bygårder (blant annet det staselige renessansepregede huset for Thorvald Meyer, Karl Johans gt. 37, «Handelsstanden»), villaer, jernbanestasjoner (blant annet Hovedbanens stasjoner) og militære bygninger på Akershus festning.

Av hans øvrige prosjekter kan nevnes Grønlands kirke (1865–69), brannstasjon og folkeskole som et samlet kompleks i nyromansk stil, samt Norges Geografiske Oppmålings tidligere bygning (1876–79; en periode brukt av Kunsthøgskolen i Oslo).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.