Faktaboks

Sven Ivar Dysthe
Uttale

Sven Ivar Dysthe

Født
25. august 1931, Oslo
Død
1. mars 2020
Virke
Industri- og møbeldesigner
Familie

Foreldre: Forretningsmann Sven Rachlew Dysthe (1901–88) og Ingrid Mathilde Whist (1907–96).

Gift 1957 med interiørarkitekt og fagjournalist Trinelise Hauan (3.11.1933–), datter av disponent Odd Hauan (1901–) og Else Ferslev (1913–).

Sven Ivar Dysthe
Sven Ivar Dysthe

Sven Ivar Dysthe var en norsk møbel- og industridesigner. Han har markert seg som en av landets ledende møbelformgivere. Gjennombruddet kom med møbelserien 1001 fra 1960. Stablestolen Laminette er en kommersiell suksess som banet vei for en rekke stoler i lamineringsteknikk. Flere av Dysthes modeller er fortsatt i produksjon, deriblant stolen Popcorn fra Fora Form og vegglampen Butterfly fra Northern.

Utdanning

Sven Ivar Dysthe gikk i lære hos møbelsnekker Edvard Eriksen i Trondheim i perioden fra 1947 til 1950. Svennestykket, en herrekommode i mahogni, utførte han derimot hos snekkermester Reidar Hansen på Skui i 1951.

Arne Remlov, interiørarkitekt og redaktør av tidsskriftet Bonytt, overtalte Sven Ivar Dysthe til å søke opptak på Royal College of Art i London. I 1952 begynte Dysthe på skolens nyopprettede linje for industridesign. Der hadde daglig leder, møbelformgiveren David Pye, en viktig rolle for hans videre utvikling. Dysthe ble snart lagt merke til som et usedvanlig begavet emne. Det resulterte i at han fikk i oppdrag å lage et skrin til skolens gave til dronning Elizabeth 2s kroning (1953).

Danmark og høstutstillingen

Utstillingsinteriør

Hiorth og Østlyngens interiør på Foreningen Brukskunst høstmønstring i Kunstnernes Hus i 1956. Møbler og innredning ved Sven Ivar Dysthe. Interiør ved Sven Ivar Dysthe og Trinelise Dysthe i fellesskap.

Utstillingsinteriør
Av .

Etter eksamen i 1954 fikk Sven Ivar Dysthe plass på tegnekontoret til de danske arkitektene og møbeldesignerne Peter Hvidt og Orla Mølgaard Nielsen i København. I Danmark fikk han nærgående kjennskap til og forståelse for dansk møbelkunst, og lot seg inspirere.

Året etterpå flyttet han til Oslo og arbeidet en kort tid for møbelhandler Einar Mortensen. For Mortensen innredet Dysthe utstillingsinteriøret «Form og hjem» på Foreningen Brukskunsts høstutstilling i Kunstnernes Hus.

I perioden 1956–1957 var Dysthe ansatt som møbeltegner hos møbelprodusenten Hiorth og Østlyngen. På oppdrag fra bedriften deltok han igjen på høstutstillingen, denne gang sammen med interiørarkitekt Trinelise Dysthe (født Hauan, 1933). Utstillingen vakte stor interesse både hos presse og publikum. Særlig verdt å merke seg var hans utstilte spisestuestol i svartlakkert stålrør med treholker, et buet, hornformet ryggstykke i tre og et lett, nærmest svevende sete. Stolen, som dessverre stoppet ved prototypestadiet, peker fram imot Dysthes senere industritilpassede modeller.

Eget tegnekontor

Etter et kort mellomspill hos arkitekt Reidar Lund (1957–1958) etablerte Sven Ivar Dysthe i 1958 tegnekontor sammen med Trinelise Dysthe. Det samme året deltok han i Askim Gummivarefabrikks møbelkonkurranse og vant to førstepremier for en sovesofa og en armlenestol. Konkurransen førte snart til et samarbeid mellom Dysthe og produsenten Dokka Møbler.

Dokka Møbler og 1001 AF

1001 AF
Sven Ivar Dysthe. Modell: 1001 AF. Produsert av Dokka Møbler. Tegnet i 1959 og i produksjon fra 1960.

For Dokka tegnet Dysthe armlenestolen 1001 AF som ble utstilt på møbelmessen i Köln og Triennalen i Milano i 1960. Stolen er å regne som et av hovedverkene i norsk 1900-talls-designhistorie, og fikk utmerkelsen American Institute of Decorations International Citation Award i 1961. 1001 AF kjennetegnes av det distinkte formspråket som er tuftet på stolens logiske og geometriske konstruksjon. Vertikaler og horisontaler danner de bærende elementene og setets svungne kurvatur det bårne. De kommende årene videreutviklet han tematikken i møbelseriene 3001, 4001 og 5001. Møblene i disse seriene var beregnet som kontor- og konferansemøbler med mer stopping enn den opprinnelige 1001.

Samarbeid med Møre Lenestolfabrikk

Laminette
Sven Ivar Dysthes Laminette ble tegnet i perioden 1964/65-67 og satt i produksjon i 1967 av Møre Lenestolfabrikk.
Laminette
Av .

I 1963 utlyste De Forenede Uldvarefabrikker en møbelkonkurranse om stoppede møbler beregnet for å trekkes med tekstiler i ull. Dysthe vant konkurransen med den lave lenestolen Laminat i laminert tre med løse puter. Møre Lenestolfabrikk (nå Fora Form) produserte stolen. Dysthe utviklet modellen til et mindre møbelprogram som omfattet en høyrygget lenestol, bord, sofa og krakk. På den internasjonale Biennalen i Ljubljana i 1964 fikk han gullmedalje for Laminat, og året etterpå ble den tildelt Merket for god design.

På Scandinavian Furniture Fair i København lanserte Møre Lenestolfabrikk i 1967 Dysthes stabelstol Laminette. Mottakelsen var blandet, men den danske møbelarkitekten Hans J. Wegner var begeistret. I 1968 ble stolen tildelt Merket for god design og salget akselererte. I løpet av produksjonstiden solgte Laminette i mer enn 800 000 eksemplarer.

Dysthe utformet den halvsfæriske stolen Planet i 1963. Et særtrekk er at den kan plasseres opp-ned på en annen Planet for så å danne en kule. Da Fora Form relanserte stolen i 2002, fikk den på kort tid kultstatus.

I 1967 fikk Dysthe og Møre Lenestolfabrikk på oppdrag fra Sonja Henie og Niels Onstads stiftelse om å tegne nye stoler for Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Det resulterte i den sylinderformede lenestolen Prisma og den glassfiberarmerte spisestolen Popcorn.

Innovasjonsprisen

Parabel
Sven Ivar Dysthe. Modell: Parabel. Produsert av Møremøbler. I produksjon fra 1986.
Parabel
Av .

Samarbeidet med Møre Lenestolfabrikk fortsatte, og man utviklet stadig nye typer laminerte stoler. Lamiline, Lamisteel og Lamilux var noen i rekken av Dysthes modeller som spisset seg mot det voksende kontraktmøbelmarkedet. I 1986 kom stolen Parabel i Paraseat-serien som fikk Innovasjonsprisen for universell utforming i 1988. Et brukervennlig argument var at stolen kan henges på kanten av bordplaten ved gulvvask.

Møbler ut over Scandinavian design

Reklamefotografi

Reklamefotografi for Flex-it.

Reklamefotografi
Av .

Dysthes arbeid er i all hovedsak innenfor stilretningen scandinavian design. I 1985 kom et brudd med dette, da Dysthe tegnet den lekne eksperimentserien Flex-it. Den var konstruert over løse geometriske skumgummimoduler som ble montert sammen ved hjelp av Dysthes egenutviklede koblingsbeslag. Brukeren valgte ut fra modulenes former hvordan man ønsket å sette sammen sitt eget møbel. Et annet annerledes møbel var Dysthes lenestol Waterchair (1988). Som navnet tilsier var vann en del av stoppematerialet.

Sitteserien Gardist (1997/1998) tegnet Sven Ivar Dysthe til avgangshallen i den nyoppførte hovedflyplassen Oslo Lufthavn Gardermoen. Tematisk har Gardist flere berøringspunkter med 1001-serien. Det gjelder blant annet de rektangulære betongelementene som danner fundamentet til lett svevende seter som nærmest er på vei til å ta av.

Annen industridesign

Butterfly
Sven Ivar Dysthe. Modell: Butterfly. Opprinnelig produsert av Arnold Wiigs Fabrikker. Nå produseres lampen av Northern. I produksjon fra 1964.
Butterfly

I tillegg til møbeldesign har Sven Ivar Dysthe arbeidet med en rekke andre industridesignprosjekter. Han tegnet skibindinger for Bergans, kompressorkarosseri for Samuelsens Mekaniske Verksted og for Norlett en gressklipper. Northern har i senere år relansert vegglampen Butterfly, som opprinnelig ble produsert av Arnold Wiigs Fabrikker.

Utmerkelser

Som anerkjennelse for sin innsats som industridesigner mottok Sven Ivar Dysthe i 1989 Jacob-prisen og i 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Sven Ivar Dysthe ble utnevnt til æresmedlem i NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Halén, Widar (red.) (2013). Dysthe design – Swinging 60, Arnoldsche
  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940-1975, Samler & Antikkbørsen
  • Linder, Mats (2012). «Industridesigner Sven Ivar Dysthe», Samler & Antikkbørsen, 2/2012
  • Mannila, Leena (2005). God form i Norge: Jacob-prisens vinnere 2005-1957, Norsk Form

Faktaboks

Sven Ivar Dysthe

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg