Regjeringskvartalet

Høyblokka. Y-blokka til venstre.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Regjeringskvartalet, bygningskompleks i Oslo, ved Akersgata, inneholder kontorer med mer for Norges statsminister og de fleste departementene. Regjeringskvartalet var første åsted for terrorangrepene 22. juli 2011, da åtte mennesker ble drept og bygningene svært skadet av at en bilbombe ble utløst i Grubbegata, rett ved kvartalets høyblokk.

Den eldste bygningen er oppført av arkitekt Henrik Bull (1901–04), den var ment som del av et monumentalt, jugendpreget anlegg. Bare én av de planlagte fløyene ble bygd. Først i 1939 ble byggesaken tatt opp igjen ved en arkitektkonkurranse. Fire utkast ble premiert, uten at noen vinner ble kåret. Ett av utkastene var levert av Erling Viksjø.

Krigsutbruddet satte en stopper for byggesaken, som ble gjenopptatt i 1946. En ny jury gjennomgikk utkastene fra konkurransen og anbefalte at en bearbeidet versjon av Viksjøs utkast burde bli bygd. Etter en langvarig strid om bevaring av Rikshospitalets bygninger på samme tomt vedtok Stortinget i 1954 utbygging etter Viksjøs planer.

Et høyhus på 15 etasjer (Høyblokka) ble oppført i 1958, og påbygd med to etasjer i 1990. I 1969 ble den såkalte Y-blokka (også denne tegnet av Viksjø) føyd til, delvis ved overdekking av Arne Garborgs plass.

De nyere delene krevde riving av Empirekvartalet med hospitalbygningene tegnet av Christian Heinrich Grosch. Rivningene skjedde trass i protester fra blant annet Riksantikvaren. Den såkalte S-blokka, som ble reist der fengselet bak Møllergata 19 hadde ligget, stod ferdig 1978. I 1981 ble også Møllergata 19 gjort til regjeringskontorer, og i 1988 ble fjerde byggetrinn, R 4, utført. Både S-blokka og R 4 er tegnet av Viksjøs Arkitektkontor A/S, som da var ledet av Per Viksjø.

Det femte byggetrinnet, R 5, er tegnet av Torstein Ramberg og stod ferdig i 1996. Sjette byggetrinn, R6, består av tre bygg i Keysersgate 6 og 8, samt Teatergaten 9. De ble tatt i bruk fra juni 2012 og var tegnet av BA Arkitekter AS. 

22. juli 2011 ble Regjeringskvartalet utsatt for et terrorangrep hvor åtte mennesker ble drept. I angrepet ble det brukt en bilbombe, som påførte bygningene i Regjeringskvartalet og området rundt store materielle skader. Angrepene ble planlagt og utført av Anders Behring Breivik, og var politisk motivert. Samme dag skjøt og drepte samme person 69 mennesker på AUF sin sommerleir på Utøya. S-blokka, R4 og Høyblokka, fikk så vidt store skader at Statsbygg har vurdert både gjennoppbygging og riving. (Se Terrorangrepene i Norge 2011). Særlig mye debatt er det om hvorvidt Y-blokka skal rives. Den har store dekorasjoner utført av Pablo Picasso og Carl Nesjar.

Deler av Regjeringskvartalet inkludert Høyblokka var før 22. juli under fredning, og den regnes sammen med Y-blokka som et av de viktigste monumentene over den politiske utviklingen av Norge etter krigen. Den representerer velferdstatens palassarkitektur, sammen med blant annet Rikstrygdeverkets bygning i Drammensveien 60 og Norges vassdrags- og energidirektorats bygning i Middelthuns gate 29, begge i Oslo. Fredningssaken er stilt i bero.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.